POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дори Клаудия Кардинале не е достатъчно слаба за Кан

Афишът за 70-ия юбилей на фестивала показва актрисата с ретуширани бедра и талия

Ретушираната Клаудия Кардинале на постера на фестивала в Кан - Дори Клаудия Кардинале не е достатъчно слаба за Кан

Ретушираната Клаудия Кардинале на постера на фестивала в Кан

Официалният афиш за тазгодишния кинофестивал в Кан стана обект на критики, след като използваната снимка на Клаудия Кардинале се оказа обработена, за да покаже италианската актриса по-слаба. Форумът тази година ще бъде открит на 17 май и ще продължи до 28 май. Председател на журито ще бъде Педро Алмодовар.

Френските медии изляха много сарказъм върху идеята за обработване на снимката от 1959 г. „Либерасион”, културното списание „Телерама” и „Монд” открито се подиграват с авторите на афиша заради злополучната идея.

Социалните мрежи също изобилстват с негативни коментари. Френските потребители се учудват, че дори Клаудия Кардинале вече не може да послужи за въплъщение на красотата без ретуш.

Други изразяват тревогата си от „диктата на мършавостта” и смятат за абсурдно, че Кардинале „не е достатъчно слаба за Кан”.

Вляво: оригиналната снимка, вдясно: ретушираната

Актрисата, днес на 78 години, не се е впечатлила от афиша. Според нея снимката е била ретуширана, за да се засили впечатлението за лекота и ефирност, които превръщат изобразеното момиче в героиня от мечтите.

„Цялата тази загриженост за реализма е неуместна тук. Като отдадена феминистка, аз не виждам никаква обида към женското тяло. Има много по-важни неща за обсъждане по света. Това е само кино”, казва Кардинале, цитирана от „Гардиън“.

Кардинале казва още, че танцът й на един покрив в Рим от 1959 г. й напомня за времето, когато тя не е и мечтала, че един ден ще върви по червения килим на най-важния фестивал в света.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС