Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Дори смъртта не е достатъчна

Софийският университет отказа да нарече аудитория на името на покойния доц. Кристиан Таков

Кристиан Таков (1965 - 2017). Снимка: Ивайло Петров - Дори смъртта не е достатъчна

Кристиан Таков (1965 - 2017). Снимка: Ивайло Петров

Факултетният съвет на Юридическия факултет към СУ „Свети Климент Охридски” отказа да уважи подписката на над четири хиляди души под предложението аудитория да бъде наречена на доцента по гражданско право Кристиан Таков. Общественици и колеги на покойния преподавател коментират, че новината е срамна. И тя наистина е такава.

Кристиан Таков заслужаваше (и все още заслужава) този не особено гръмък знак на почит не толкова заради политическата си дейност, която явно продължава да тревожи Университета. Заслугата на този човек беше във възстановяването на непопулярната идея, че правото обслужва справедливостта и произтича от морала. Тази теза днес направо е отхвърляна в залите на най-старото ни висше учебно заведение. Тук става дума и за борба на принципи – или по-точно за борба на принципите срещу безпринципността.

Таков отстояваше моралните основи на правната наука срещу т. нар. „правен позитивизъм”, който цинично обслужва всяко конкретно правителство чрез формално спиране до буквата на закона, без да се държи сметка за духа му. Дали това не е част от причините, накарали Факултетния съвет да не пожелае да отдаде почит на починалия си колега? Да не забравяме, че в същия факултет все пак преподава и бившият председател на Конституционния съд Димитър Токушев, според когото нямаше никакво противоречие в това човек, напуснал Народното събрание, да се върне автоматично в него. Кой знае, може би пък за чистата памет на Таков е по-добре, че такива лица няма да преподават в зала с неговото име.

За съжаление, някои от застъпниците на паметта на покойния Таков също будят противоречиви чувства. Но вината за това не е у честния човек, който вече дори не може сам да избира приятелите си. Удобството в смъртта на една значима личност е, че към тази личност вече може да се прилепи кой ли не. И Юридическият факултет не пропусна да се възползва от това.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Става дума за страх. Дребни хора се боят дори от сянката на мъртвия мъж, чийто пример и професионализъм продължават да дават поводи за завист.

Вижте още: ДИСКРЕТНО УПОРСТВО

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах