Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дори снегът не е сняг при Банкси

Артистът с послание срещу замърсяването на въздуха в най-мръсния град на Великобритания за 2018-а

Дете се радва на снега и се опитва да улови с език снежинките, но се оказва, че това не са точно снежинки... Снимка: Банкси - Дори снегът не е сняг при Банкси

Дете се радва на снега и се опитва да улови с език снежинките, но се оказва, че това не са точно снежинки... Снимка: Банкси

Банкси потвърди авторството на нов свой графит в град Порт Толбът, Уелс. Графитът е нарисуван на ъгъла на гараж и от едната страна изобразява дете с шейна и зимни дрехи с радостно изплезен език в опит да хване падащите над него снежинки. Когато се смени перспективата обаче и се погледне и другата стена, се вижда, че всъщност снежинките са пепел и изгорели частици от горящ контейнер за смет.

Имаше подозрения, че графитът не е негов, но артистът качи снимка на произведението си в страницата си във Фейсбук и така потвърди, че той е авторът. В Инстаграм Банкси показа видео на графита, докато на фон звучеше детската коледна песничка „Little Snowflake“. Когато се покажат и двете страни на графита и посланието бъде разчетено, камерата се издига над гаража и показва покривите и индустриалните сгради на Порт Толбът, обвити в смог.

55-годишният Иън Люис, стоманолеяр, с изненада установява, че Банкси е рисувал по стените на гаража му.

„Доста съм зает в момента, честно казано. Фенове на Банкси идват специално, за да видят графита“, споделя Люис, цитиран от „Гардиън“.

„Имаме страшно много работа. Мястото на графита е много хитро – когато погледнеш към картината, можеш да видиш пещите отзад на фон – коментира Найджъл Томас Хънт, общински съветник в града. – Вече писах на общинския съвет, за да обезопасим творбата.“

Световната здравна организация (СЗО) определи тази година Порт Толбът за най-мръсния град на Великобритания. През месец май общинският съвет опроверга информацията, като каза, че СЗО са сбъркали в изчисленията си. По-късно общинарите се наложи да се извинят пред организацията и местните жители, че са опитали да изкривят реалността.

Порт Талбът е познат не само с индустрията си, но и със своето изкуство – уелсецът и холивудски актьор Майкъл Шийн участва в постановката „Стастите Христови“ на Национален театър Уелс около великденските празници на 2011 г., а неотдавна британската трупа се завърна в родното си място, за да разкаже битката на стоманолеярите да не се затварят заводи в пиесата „Ние сме все още тук“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90