Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Доростолският владика Амвросий почина от COVID-19

Доростолският митрополит Амвросий. Снимка: Уикипедия - Доростолският владика Амвросий почина от COVID-19

Доростолският митрополит Амвросий. Снимка: Уикипедия

Доростолският митрополит Амвросий е починал в болницата в Силистра от коронавирус, съобщиха от лечебното заведение. В траурно известие от Светия синод потвърждават новината.

78-годишният владика е прекарал 18 дни в инфекциозното отделение на областната болница. Преди да се зарази с коронавирус, митрополитът е бил диагностициран със сериозни сърдечно-съдови проблеми.

Светското име на митрополит Амвросий е Александър Парашкевов. Той е роден на 9 юни 1942 г. в Свищов. През 1987 г. завършва Духовната академия „Свети Климент Охридски“. Подстриган е в монашество на 13 август 1983 година в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“, край Берковица под името Амвросий. След това години наред заема различни духовни длъжности, служи в манастири, а на 17 януари 2010 г. е избран от Светия синод за Доростолски митрополит. Още тогава се носят слухове за нестабилното му здраве. След смъртта на варненския митрополит Кирил, Амвросий известно време по заместване управлява и Варненската епархия.

В траурното известие на Светия синод се казва, че на извънредно заседание ще бъде определена дата за опело и погребение. Също тогава ще бъде назначен временен наместник на епархията до избор на наследник на владиката.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90