Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Малкият Лувър, крит от офшорки в Панама

Пипалата на „Мосак Фонсека“ стигат до търговията с диаманти в Африка, международния артпазар и прочие начинания, което виреят по-добре на сянка

Панама е райско местенце за супербогаташите  - не само като място за релакс, а и като пощенска кутия за несметни съкровища. - Малкият Лувър, крит от офшорки в Панама

Панама е райско местенце за супербогаташите - не само като място за релакс, а и като пощенска кутия за несметни съкровища.

Т.нар. Досиета „Панама“ са напът да взривят огромна дупка в завесата на секретността, с която са покрити делата на световния икономически елит. Придобита чрез таен източник от германския вестник „Зюддойче Цайтунг“ и споделена с Международната коалиция на разследващите журналисти (ICIJ), находката може би представлява най-голямото изтичане на данни в историята, с повече от 11 милиона вътрешни документи на базираната в Панама адвокатска кантора „Мосак Фонсека“, една от най-големите сред занимаващите се с организиране на офшорни данъчни убежища.

В обобщение на зашеметяващия обхват от съмнителни дейности след първия поглед към данните, „Гардиън“ съобщава:

„В досиетата са намерени доказателства за руски банки, предоставящи черни каси за вътрешния приятелски и роднински кръг на президента Владимир Путин; активи, принадлежащи на лидери 12 страни, включително тези на Исландия, Пакистан и Украйна; компании, свързани с повече от 140 висши политици, техни приятели и роднини, и 22 души – обекти на санкции заради връзки с режимите в КНДР, Сирия, Русия и Зимбабве; извършители на престъпления, включително грабежа на златото от „Бринкс Мат“; и изкуство в частни колекции, достатъчно за да напълни голяма галерия.“

Един материал в първия тур от репортажи на сайта на ICIJ от журналиста Уил Фицгибън показа по-подробно ролята на „Мосак Фонсека“ в използването на фиктивни дружества за скриване на активи по време на развод.

Например Фицгибън разглежда мръсния развод на Дмитрий Риболовлев, руски магнат, който влезе в новините с грандиозната си съдебна битка с известния артдилър Ив Бувие, като го обвини, че се е опитал да го измами с милиони при продажба на картини от известни автори. Докато руският милиардер влагал огромни суми в арт инвестиции, той използвал офшорни компании, за да крие инвестиции от съпругата си Елена:

„През 2002-а „Мосак Фонсека“ регистрира Xitrans Finance Ltd на Британските Вирджински острови. Офшорната компания – нищо повече от пощенска кутия в слънчевия остров Тортола, представлява един малък Лувър, ако стигнем до активите й; Xitrans Finance Ltd притежава картини на Пикасо, Модиляни, Ван Гог, Моне, Дега и Ротко, също бюра, маси и скринове в стил Луи XVI, произведени от някои от най-великите парижки майстори на мебели.

В края на брака си, според бележките от съдебното изслушване, изпратени по мейл до „Мосак Фонсека“ през януари 2009-а, Дмитрий използвал Xitrans Finance Ltd, за да изнесе луксозните си притежания от Швейцария в Сингапур и Лондон, далеч от съпругата си. Докато Xitrans Finance Ltd е стопанисвана от семейния тръст на Риболовлев, според документите на „Мосак Фонсека“ само той има дялове в компанията, независимо от твърденията на Елена, че Xitrans е придобивала активи „от нейно име и от името на съпруга й“.“

В крайна сметка този вид мошеничество може би е най-малкото от онова, което предстои да научим.

„Пипалата на „Мосак Фонсека“ стигат и до търговията с диаманти в Африка, международния артпазар и други начинания, което виреят по-добре на сянка“, пише в сайта на ICIJ.

Според наблюдателите, съмнителните връзки между арт колекционирането и избягването на данъци стават все по-очевидни през последните години. Например когато шефове на Credit Suisse се признаха за виновни в улесняване на избягването на данъци през 2014 г., излезе новината, че швейцарската банка е изпратила свои представители „под прикритие“ на Art Basel в Маями Бийч, за да заговорничат с богати меценати за укриване на данъци. (Credit Suisse по случайност е сред топ клиентите на „Мосак Фонсека“.)

Какви още тайни могат да разкрият Досиетата „Панама“ и как те биха могли да променят начина, по който публичните и държавни агенции гледат на света на изкуството и други видове бизнес, които обичат секретността, ще разберем в началото на май.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90