Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Досиетата „Панама“ изясняват кой заграби Модиляни

70-годишна сага с картина на художника е напът да бъде разрешена

„Седнал мъж с бастун“ е рисувана от Амедео Модиляни през 1918 г. и днес се оценява на около 25 милиона долара. - Досиетата „Панама“ изясняват кой заграби Модиляни

„Седнал мъж с бастун“ е рисувана от Амедео Модиляни през 1918 г. и днес се оценява на около 25 милиона долара.

Спорна собственост на картина на стойност около 25 милиона долара може би ще бъде разрешена от изтеклите досиета „Панама“. Наследниците на парижки арт търговец настояват колекционерската фамилия Нахмад да върне „Седнал мъж с бастун“ на Амадео Модиляни – според тях платното е било заграбено от нацистите през Втората световна война.

В съда наследниците настояват, че творбата се държи от компанията „Международен арт център“. Според сега изтеклите документи офшорната фирма е контролирана от фамилията Нахмад – от повече от 20 години.

Говорител на главата на семейството коментира, че е „нерелевантно“ кой притежава компанията, след като „основният казус е какво е предмет на делото и може ли ищецът да го докаже“.

Семейството на Оскар Щетинер, еврейски арт търговец, твърди, че той е притежавал картината преди да напусне Париж през 1939-а. Според документи, които наследниците притежават, картината от 1918 г. няколко пъти е сменила собственика си преди през 1944-а да бъде купена от американски офицер за 25 хиляди франка.

През 1946-а Щетинер завел иск във Франция за връщането на платното, но починал две години по-късно – преди да има съдебно решение. Но говорителят на Нахмад оспорва исканията му и поставя под въпрос дали Щетинер някога изобщо е притежавал картината.

През 1996-а „Седнал мъж с бастун“ е купена от „Международен арт център“ на търг в Лондон за 2,2 милиона паунда.

Изтеклите документи сочат, че докато е защитавал в съда семейство Нахмад по иска на внука на Стетинер, Филипе Местрачи, през февруари 2015-а адвокатът на фамилията е написал имейл до юридическия екип на „Международен арт център“, за да потърси яснота кой е „оторизиран да се подписва от името на компанията“.

Тогава е свързан с женевския офис на „Мосак Фонсека“, откъдето са посочили, че техни хора ще се подписват, докато за услугата продължава да се плаща. Ако някой от семейство Нахмад се разпише като собственик на „Международен арт център“, те биха изгубили правната защита, която компанията предоставя.

Делото на Местрачи е отхвърлено през ноември 2015-а с основание, че искът е трябвало да бъде заведен в Панама, а не в Ню Йорк, където това станало, и че Местрачи не е надлежният ищец.

Сега делото е възобновено във Върховния съд на Ню Йорк, а ищецът твърди, че „Международен арт център“ е алтер его на семейство Нахмад „с цел да се скрие самоличността на собственика и генерираните от него приходи“.


Всичко от Досиетата „Панама“

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС