Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Досиетата „Панама“, обяснени в кратка, проста история с касички

Когато получите долар, вие го слагате в касичката си. Касичката стои на лавицата в килера. Майка ви знае това и я проверява редовно... - Досиетата „Панама“, обяснени в кратка, проста история с касички

Когато получите долар, вие го слагате в касичката си. Касичката стои на лавицата в килера. Майка ви знае това и я проверява редовно...

Най-голямото изтичане – цял Панамски канал – на конфиденциални документи, известно като „Досиетата Панама“, предлага дълбока и сложна картина на международна мрежа от корпоративни финанси, корупция и избягване на данъчни задължения.

Но в основата си историята — група хора и компании крият парите си на тайни места като Панама — не е толкова сложна. Един потребител на сайта Reddit, с никнейм DanGliesack даде най-доброто обяснение досега:

Когато получите долар, вие го слагате в касичката си. Касичката стои на лавицата в килера. Майка ви знае това и я проверява редовно, за да знае колко слагате в нея и колко харчите.

Един ден вие може да решите „Не искам майка ми да ми проверява парите“. Така вие отивате до вашия приятел Джони с още една касичка, която ще стои у тях. Пишете си името на нея и я слагате в неговия килер. Майката на Джони е много заета, тя няма време да проверява неговата касичка. Така че вие можете да държите вашата там и тя ще си остане в тайна.

Скоро всички деца от квартала решават, че това е добра идея, и всеки оставя по една допълнителна касичка у Джони. Килерът на Джони е пълен с касичките на децата от квартала.

Един ден майката на Джони се прибира и открива касичките. Тя побеснява и разказва на всички родители за тайните касички.

Не всяко дете е скрило пари по лоши причини. По-големият брат на Ерик винаги краде парите от касичката му, затова той просто иска да я скрие на по-сигурно място. Томи иска да спести пари за подарък за рождения ден на майка си, без тя да знае предварително. Сами го е направил, просто защото му се е сторило забавно.

Но много деца са го направили по лоша причина. Джейкъб краде парите на децата за закуска и не иска родителите му да разберат. Майкъл е откраднал пари от чантата на майка си. Родителите на дебелия Боби са го поставили на диета, а той не иска те да знаят, че си купува бонбони.

В истинския живот твърде много важни хора току-що бяха хванати да си крият касичките в къщата на Джони в Панама. Днес майките им вече знаят. Съвсем скоро всички ще научим кои от теза хора са го направили по лоши причини и кои – по добри. Но независимо от това, сега почти всички са в беда, защото е против правилата да имаш тайни пари, независимо от всичко.

Както вече обяснихме, повечето от хората са скрили своите пари, което технически е законно, с намерението да избегнат данъчно облагане. И това е нещо, като се случва от десетилетия насам, благодарение на лоша политикa, която позволява на големия бизнес да бяга от данъчни задължения по сенчест, но позволен от закона начин.

Все пак, това не е поведението, които обикновеният данъкоплатец очаква от големите корпорации. Освен всичко друго, тези пари е трябвало да влязат в общия бюджет, но не са. Затова дори и тези, които не са нарушили нито един закон, сега имат проблем — и това голямо противоречие може да убеди депутатите най-накрая да променят правилата на корпоративното данъчно облагане.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Златна партитура