Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дракони, древност и драма в нов български роман

„Крехар” на Благой Иванов разказва за мистериозни същества в Предбалкана

Автор на романа „Крехар“ е писателят и кинокритик Благой Иванов. Снимка: Личен архив - Дракони, древност и драма в нов български роман

Автор на романа „Крехар“ е писателят и кинокритик Благой Иванов. Снимка: Личен архив

Един мъж на средна възраст потегля със семейството си в търсене на нови изживявания. В изолирания и слабо познат резерват „Крехар“, сгушил се в полите на Предбалкана между селищата Карлуково и Луковит, дебне една легенда – легендата за древния дракон Жалейка, който нощно време напуска езерото, в което живее, и напада своите жертви, докато пее тъжна песен…

В новата си книга, озаглавена „Крехар“, писателят и кинокритик Благой Д. Иванов прави остър завой към енигматичната криптозоология и ни предлага история, силно повлияна от заглавия като „Изгубеният свят“ на Артър Конан Дойл“ и „Деволюция“ на Макс Брукс. Ключов фактор за вдъхновението му по време на работата над „Крехар“ е и участието на Иванов в провелата се този август пета поредна експедиция до град Трън, организирана от Националния природонаучен музей при БАН, целяща търсенето на мезозойски гръбначни вкаменелости. Любопитна подробност е, че във въпросната експедиция се е включила и американската научна знаменитост Стивън „Стийв“ Брусати, автор на нашумелия научнопопулярен труд „Възход и падение на динозаврите“, който излезе и на български език преди няколко години.

Макар и жанров роман, който търси публика сред любителите на остросюжетните четива, „Крехар“ е наситен и със социално-драматична динамика, която позволява по-дълбока самоидентификация на читателя с персонажите. Мъжът на средна възраст, пропуснал живота си в гонитба на материален успех, провалил се в целите си, тръгва на пътешествие преоценка. Това е класическа формула, която съдържа в себе си разпознаваем и ключов философски заряд. Така социалната драма съжителства с фантастичния елемент и това прави „Крехар“ едновременно читаем и задълбочен роман.

Книгата ще се появи на пазара на 18 ноември.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90