Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Драма с Ованес Торосян открива „София филм фест“

„Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“ - разказ на Иглика Трифонова за малкия човек в центъра на мащабните политически събития

Ованес Торосян е един от българските актьори във филма на Иглика Трифонова. - Драма с Ованес Торосян открива „София филм фест“

Ованес Торосян е един от българските актьори във филма на Иглика Трифонова.

Истинска история от Военния трибунал в Хага, през погледа на режисьора Иглика Трифонова, открива тазгодишния „София филм фест“. „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“ ще бъде излъчен на 10 март в зала 1 на НДК и така ще даде старт на юбилейното 20-о издание на кинофестивала.

Премиерата на „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“ бе през ноември миналата година на международния фестивал Black Nights в Талин. Филмът загатна за сериозен потенциал още през 2011 г., когато спечели наградата ScriptEast на името на полския режисьор Кшищоф Кешловски – присъждана в рамките на фестивала в Кан.

Сюжетът на филма отвежда в съдебната зала, където Главният прокурор на Международния трибунал за войната в бивша Югославия, Катрин Лагранж, призовава като свидетел сръбското селянче Деян. Момчето има присъда в Босна за участие във военни престъпления, а в Хага се явява като ключов свидетел срещу високопоставен сръбски военен.

Показанията на Деян са важни и конкретни, защото са лични. За всички изглежда, че делото ще завърши със справедлива присъда за военнопрестъпника и това ще бъде първата голяма победа за Трибунала. Но адвокатът на обвиняемия – прочутия шведски юрист Михаил Фин, воден от професионалната си амбиция да участва в едно от големите дела на „новия правов ред”, усеща, че има нещо нередно и предприема лично разследване в Босна…

„Това е действителен казус от Трибунала в Хага – обяснява Трифонова. – История за едно съвременно жертвоприношение, защото до ден-днешен цивилизацията съществува по този начин. Възможно е един човек да бъде принесен в жертва в името на големите идеали, голямото право. Това е история за малкия човек в центъра на мащабните политически събития и водовъртежи, а също така и за трудния и мъчителен път на Балканите към Запада.”

„Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“, копродукция на България, Холандия и Швеция, събира на екрана френските актриси Ромен Боранже („Диви нощи”, „Пълно слънчево затъмнение”, „Апартамента”, „Рембранд”, „Вик и Фло видяха мечка”), откритието на Бергман – Самуел Фрьолер („Най-добрите намерения”, „Диригентът”), македонката Лабина Митевска („Преди дъжда” на Милчо Манчевски), Нермина Лукач („Яж, спи, умри”), Изудин Байрович и българските актьори Ованес Торосян и Красимир Доков.

Филмът е заснет в Босна, Холандия (Амстердам и Хага) и Швеция (Малмьо и декор на Хагския Трибунал в студиото в Истад). Оператор е Рали Ралчев, а музиката е на Теодосий Спасов.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg