Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Драматичен космически фойерверк отпреди 500 години

Взривен сблъсък на звезди, показан на видео

Ударът между двете небесни тела е бил толкова мощен, че количеството отделена енергия е сравнимо с това, което излъчва Слънцето за 10 милиона години.  - Драматичен космически фойерверк отпреди 500 години

Ударът между двете небесни тела е бил толкова мощен, че количеството отделена енергия е сравнимо с това, което излъчва Слънцето за 10 милиона години.

Астрофизици от Колорадския университет са открили следи от сблъсък между две неголеми протозвезди в мъглявината Орион. Видеото, в което е показана фотография на взрива, е публикувано в YouTube-канала на Европейската южна обсерватория.

Гравитацията е довела група новородени звезди до епичната колизия. Това се е случило преди 500 години в звездната мъглявина Орион, а експлозията е причинила гигантски космически фойерверки.

Ударът между двете небесни тела е бил толкова мощен, че количеството отделена енергия е сравнимо с това, което излъчва Слънцето за 10 милиона години. В резултат газ, прах и други протозвезди започнали да се разлитат от епицентъра на взрива със скорост 150 километра в секунда.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg