POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Драми в Сърбия за статуята на сръбски крал, създадена от руснак

Паметникът в Белград е наречен „Саруман от Киндерсюрприз“

Паметникът на крал Стефан Неманя в Белград. Снимка: Dekriarh/Уикипедия, CC BY-SA 4.0 - Драми в Сърбия за статуята на сръбски крал, създадена от руснак

Паметникът на крал Стефан Неманя в Белград. Снимка: Dekriarh/Уикипедия, CC BY-SA 4.0

Паметник на Стефан Неманя, сръбски крал от ХІІ век, извоювал независимостта на държавата от Византия, бе поставен в края на януари в центъра на Белград и разбуни духовете в страната. Статуята е наричана „Саруман от Киндерсюрприз“ и определяна като „паметник на примитивизма на Александър Вучич“.

Създадена е от руския скулптор Александър Рукавишников, ваял паметниците на Александър ІІ и Достоевски в Москва. Бронзовата скулптура в Белград е висока 23 метра, тежи 70 тона и струва около 11 милиона долара. Цената не е официално оповестена. По желание на автора на паметника, стойността на статуята ще остане засекретена от общината до 2023 г.

Фигурата на Стефан Неманя е изправена върху постамент, изобразяващ византийски шлем. В дясната си ръка държи меч. В началото е бил предвиден кръст, но авторът се е отказал от тази идея, тъй като паметникът е в близост до елитния квартал „Белград на вода“, построен с финансиране от арабски фондове. В лявата ръка на Неманя е Хилендарската грамота, средновековна декларация за независимостта на Сърбия.

Рукавишников твърди, че при изработването на монументалната скулптура се е ръководил от фреските в сръбските манастири. Критиците на паметника обаче смятат, че статуята е несъвместима с традиционния сръбски архитектурен стил. Това се дължи на „зловещия“ облик на Неманя и на позлатената основа, която по замисъла на Рукавишников е горната част от жезъла на Свети Сава. Тази основа прилича на яйце, заради което са и сравненията с „Киндерсюрприз”.

Негативни са коментарите и на Обществото на сръбските реставратори. Според изявление на организацията паметникът е „идеологически продукт на деспотизма”. В дискусията се намесиха и някои от най-видните представители на сръбската културна общественост – режисьорите Емир Кустурица и Горан Маркович, съобщава сръбският портал „Телеграф”.

Маркович е написал на Кустурица, който е бил част от журито, избрало проекта за паметник, открито писмо, в което го обвинява, че подкрепя безвкусицата и урбанистичната грешка, която загрозява града.

„Сигурен съм, че и ти не харесваш това, което избрахте, но ако не можеш да се пребориш, поне го кажи гръмко и ясно. Иначе къде е душата ти…”, пише Маркович.

Отговорът на Кустурица е не по-малко рязък. Също в открито писмо той отговаря на Маркович:

„Не е добре, когато атеист споменава душата, затова твоят въпрос къде е душата ми, ако не се дистанцирам от решението на журито, ми звучи като слабост на режисьор, чиито творчески способности са пресъхнали“.

Вестник „Данас“ разказва още за споровете в обществото по повод паметника. Повечето от експертите и хората смятат, че мястото на този паметник е грешно избрано. На няколко протестни събирания пред скулптурата бяха издигани лозунги, че това е мегаломански проект, символ на урбанистично и културно насилие от страна на управляващите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90