Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дръзката Ирида на Роден с рекорд

Скулптурата бе купена на търг в Лондон за 11,6 млн. паунда

Бронзовата „Ирида, Посланик на Боговете“ е много рядка, тъй като е отлята, докато Роден е бил още жив.  - Дръзката Ирида на Роден с рекорд

Бронзовата „Ирида, Посланик на Боговете“ е много рядка, тъй като е отлята, докато Роден е бил още жив.

Скулптура на Роден, някога принадлежала на актьора Силвестър Сталоун, постави нов аукционен рекорд за твореца. „Дръзкото“ произведение бе продадено за 11,6 милиона паунда след 5-минутно наддаване, съобщиха от „Сотбис“ в Лондон.

Бронзовата „Ирида, Посланик на Боговете“ е много рядка, тъй като е отлята, докато Огюст Роден е бил още жив. Първоначалните оценки за цената ѝ бяха между 6 и 8 милиона паунда.

Предишният аукционен рекорд на Роден бе поставен през 2008 г., когато скулптурата му на Ева бе купена за 9,6 милиона пауда – на търг в Ню Йорк.

„Ирида“ за последно бе предложена отново в „Сотбис“ – през 2007 г. Тогава новият ѝ собственик плати 4,6 милиона паунда. В момента само две отливки на творбата от времето преди смъртта на Роден са все още в частни ръце. Други пет се съхраняват в музеи.

Скулпторът създава „Ирида“ между 1890 и 1891. Творбата, продадена сега, е отлята между 1902 и 1905 г. Роден умира на 77 години през 1917 г.

Ирида е богинята на дъгата в гръцката митология. Смята се, че тя е връзката между боговете на Олимп и хората на земята. Според Роденовия музей, дръзката поза на творбата „предизвиква не само възмущение, но и очарование“ и „подсказва движенията на френския танц кан-кан и гимнастиката“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС