POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Древен гръцки град открит на хълм край Влохос

Изненадващо е, че останките на селище, съществувало преди около 2500 години, досега не са изследвани

Женски профил от червенофигурна керамика, открит на обекта. - Древен гръцки град открит на хълм край Влохос

Женски профил от червенофигурна керамика, открит на обекта.

Ясните очертания на градска стена, опасваща хълм край съвременното селище Влохос, откриха археолози от Гьотеборгския и Борнемутския университет. Останките се намират на около триста километра от столицата Атина и по-близо до Лариса в Централна Гърция. Снимки отвисоко показват ясно различим крепостен пояс, увенчаващ голямото възвишение и обхващащ значителна площ около върха.

Старинният град датира от около 2500 години, тоест е основано в периода на разцвет на Атина като независим град-държава и морска сила в Източното Средиземноморие през шести и пети век пр. Хр., отбелязва „Индипендънт“.

Възвишението в ... с останките от древния град-държава.

Възвишението край Влохос с останките от древното селище

Част от останките са известни и от по-рано, но досега са били игнорирани като незначителни следи от провинциалния живот в безинтересно селище на хълма, изяснява Робин Ронлунд, ръководител на археологическия екип. Според учените е изненадващо, че досега никой не е изследвал това място. За разлика от Западна Европа обаче, в Гърция въздушните снимки не са възприети като редовен инструмент на археологическата работа, а от земната повърхност очертанията на зидовете далеч не са така видими.

Изследователският екип, включващ специалисти от Комитета за античните находки в Кардица, се е натъкнал на останки от кули, стени и градски порти на върха и по склоновете на хълма. Специалистите анализират обекта засега единствено чрез спътникови снимки и проникващ през земната маса радарен софтуер, които им позволяват оставянето мястото в състоянието, в което се е запазило досега, без нарушение на повърхностния слой. (Бел. ред. – подобна технология е използвана с успех и у нас – за изследване на външния град в Плиска.)

Снимки, направени от хеликоптер, показват ясно очертанията на античния град.

Снимки, направени от високо, показват ясно очертанията на античното градче.

През първите две седмици полева работа през септември археолозите са попаднали на червенофигурна керамика и монети на различни гръцки полиси от ок. 500 г. пр. Хр.

Според Ронлунд, укрепеното селище е процъфтявало между четвърти и трети век пр. Хр., след което е било изоставено – може би като резултат от римското завоевание на Гърция във втори век. Най-вероятно този град не е бил самостоятелен полис, а колониално владение на по-голяма регионална сила – може би Атина, Тесалийския съюз или недалечното царство Македония. Селището се намира далеч от морето, за разлика от повечето значими антични полиси.

Втори проект за работа на терен е планиран за август 2017 г.

„Знаем твърде малко за античните селища в този планински регион и много изследователи приемат априори, че западната част на Тесалия е изостанала провинциална област през класическата Античност – добавя Робин Ронлунд. – Така че проектът ни за изследване на мястото ще попълни значителен пропуск в знанията ни за областта и ще покаже, че на гръцка земя са възможни още важни открития.”

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС