POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Египетски папирус споменава Тайната вечеря. Използвали го като амулет

"Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи - Египетски папирус споменава Тайната вечеря. Използвали го като амулет

"Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи

Египетски папирус на 1500 години, който бе открит в Англия, споменава за Тайната вечеря и манна от небето. Старият текст бил намерен от Робърт Маца сред хилядите документи, съхранявани в Университетската библиотека на Изследователския институт „Джон Райлъндс“ в Манчестър. Фрагментът от папируса бил сгънат в медальон, който според учения е бил използван като амулет срещу злото, съобщава BBC News.

„Това неочаквано откритие е от изключителна важност – този папирус е един от първите документи, използващи магия в християнски контекст, както и първото споменаване на Светото причастие. То е установено от Исус Христос по време на Тайната вечеря, когато той дава на учениците си хляб и вино, казвайки им, че това са неговото тяло и неговата кръв“, казва Маца.

papirus

Реставрираните останки от папируса

Текстът на папируса е колаж от различни пасажи от Библията, между които 78-ми псалм и глава 26 от Евангелието на Матей.

Хората по онова време са били много суеверни и вярвали в магическите сили. Затова папирусът е бил сгънат на правоъгълник с размери 3 на 10,5 см и поставен в амулет, който е бил носен на верижка на врата.

Интересното е, че текстът е написан на гърба на нещо като разписка за данък върху зърно, написан от бирника на село Тертембутис, разположено в района на древния град Хермеполис, където днес се намира египетският град Ел Ашмунейн.

Въглеродната датировка показва, че папирусът е произведен между 574 и 660 г. Създателят му е познавал добре Библията, но не е бил особено грамотен: някои от думите са изписани неправилно, други са с грешен словоред. Това показва, че цитатите може би са написани по памет.

Според учените, египетските християни са възприели практиката да носят бижута със скрити текстове, за да се предпазят от злото. Тази традиция е довела до друга – да се носят кръстове и амулети с изображение на Исус, Дева Мария и други светци на верижка на врата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90