Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Древен шедьовър от Ниневия поставен на площад „Трафалгар“

Статуя, „призрак“ на оригинала, унищожен от „Ислямска държава“

Новата статуя на четвъртия постамент на площад „Трафалгар“ в Лондон е дело на скулптора Майкъл Раковиц. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Древен шедьовър от Ниневия поставен на площад „Трафалгар“

Новата статуя на четвъртия постамент на площад „Трафалгар“ в Лондон е дело на скулптора Майкъл Раковиц. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Копие на унищожения от ислямисти в Ирак древен шедьовър е поставено на четвъртия пиедестал на площад „Трафалгар“ в Лондон, съобщава Би Би Си.

Скулптурата изобразява крилатата богиня-покровителка на асирийците Ламасу, с тяло на лъв и човешка глава. Нейният оригинал, стоящ от 700 г. пр.н.е. на портата на Нергал на входа на древната Ниневия, бе унищожен в Ирак през 2015 г. от бойци на „Ислямска държава“.

Авторът на копието е художникът от Ню Йорк с иракски произход Майкъл Раковиц. Скулптурата се нарича „Невидимият враг не трябва да съществува“ и направена от 10 500 тенекиени кутии от иракски сироп от фурми.

Произведението стана 12-ата заместваща скулптура на четвъртия пиедестал на „Трафалгар“. На откриването присъстваше и кметът на Лондон Садик Хан.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Майкъл Раковиц планира да пресъздаде някои от 7000-те антики, ограбени в Ирак или изнесени от страната, сред които е и новата му работа, която той нарича „призрак на оригинала“.

„Тази работа е поставена на площад „Трафалгар“ във време, когато сме свидетели на колосална миграция на хора, бягащи от Ирак и Сирия — казва художникът. — Виждам това произведение като призрак на оригинала и като паметник на всички човешки животи, които не могат да бъдат пресъздадени и които все още продължават да търсят подслон.“

„Много се радвам, че мога да открия тази нова творба на Майкъл Раковиц, нашата скулптура на четвъртия пиедестал. Работата на Майкъл показва силата, която има изкуството, способно да съживи политическите, културни и лични истории от цял ​​свят и различни поколения“, каза кметът на Лондон Садик Хан.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Майкл Раковиц е създал мощно и много нужно днес произведение, което има исторически контекст и предлага актуален коментар за света, в който живеем днес“, коментира председателят на комисията, избираща работите за четвъртия постамент Екоу Ешън.

Статуята Ламасу на Майкъл Раковиц ще остане на четвъртия постамент до 2020 г., когато ще бъде сменена от скулптура на британската художничка Хедъп Филипсън, представляваща фунийка сметанов сладолед с вишна, накацан от мухи.

Историята на четвертия пиедестал

Площад „Трафалгар“ е обграден от четири пиедестала с традиционни бронзови паметници. На един от тях е крал Джордж IV, на други два са били фигури на днес вече неизвестни британски генерали. През 2000 г. тогавашния кмет на Лондон Кен Ливингстън предлага да бъдат заменени със скулптури на хора, „известни на обикновените лондончани“. 

Четвъртият постамент, предназначен за паметник крал Уилям IV, останал празен – навремето парите за паметника не стигнали. Предлагани били различни кандидатури – от Нелсън Мандела до Маргарет Тачър. През 1998 г. Кралското общество на изкуствата дава идеята на празния пиедестал да се сменят различни скулптури. Оттогава там е била поставяна и гола бременна жена с атрофирали крака и без ръце, и боядисан в яркосиньо петел, и абстрактни пластики.

Сред най-оригиналните проекти бе на британският скулптор Антъни Гормли. Той разпредели предоставеното му време между хилядите желаещи да получат своя „час слава“ на пиедестала и всеки от тях бил свободен да го използва за неограничено самоизразяване.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах