Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Византийски мозайки на гръцкия бряг (видео)

Вероятно не са достатъчно ценни, за да бъдат изложени в музей, затова представляват музей на открито

Мозайките на брега на Аталанти са поне на 1000 години. - Византийски мозайки на гръцкия бряг (видео)

Мозайките на брега на Аталанти са поне на 1000 години.

Впечатляващи византийски мозайка се показват под вълните на морския бряг в Аталанти, Гърция. Малкото градче се намира близо до брега, срещу остров Евбея.

Страната разполага с десетки хиляди антични обекта, от които са изкопани немалко значими артефакти от древността; много от най-изкусно изработените мозайки, открити при разкопки, са изложени в музеи. За да бъдат оставени на брега, мозайките от Аталанти явно не са оценени от учените като особено важни, за да бъдат преместени на безопасно съхранение в музей. Затова днес те представляват музей на открито, оставен на произвола.

Природата като че ли не е нанесла големи щети на мозайките, които вероятно датират на повече от 1000 години. Фрагментите изглеждат здраво вградени под водата.

Underwater mosaics, Atalanti, GreeceMany thanks to Olga Goulandris Mixed Media Mosaic for telling me about these wonderful ancient mosaic fragments on the shoreline near Atalanti, eastern Greece and for Angie Athanasiades for driving me there.

Публикувахте от Helen Miles Mosaics в 9 ноември 2015 г.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС