Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Древна” находка в Шотландия, построена от фермер през 90-те

Археолози започват проучвания на  каменен кръг в Абърдийншър, но от близката ферма им съобщават, че сами са го създали. Снимка: Община Абърдийн - „Древна” находка в Шотландия, построена от фермер през 90-те

Археолози започват проучвания на каменен кръг в Абърдийншър, но от близката ферма им съобщават, че сами са го създали. Снимка: Община Абърдийн

Наредени в кръг камъни, смятани за археологическа находка на хиляди години, бе датирана от доста по-ранен период – 90-те години на миналия век. Находката се намира в района на Абърдийншър, Шотландия, където тези формирования са смятани за археологически феномен. За каменния кръг съобщават хора от местната ферма. Археолозите се отзовават и го определят като необичаен заради неголемия си диаметър и сравнително малки камъни, пише „Гардиън”.

Експертите от Шотландското историческо общество и археолозите от общината в Абърдийн веднага започват проучването на „светилището“, но бившият собственик на близката ферма се свързва с тях и обяснява, че ги е наредил там преди двадесетина години.

„Определено е разочароващо да научим за това развитие, но това добавя интересен елемент към историята – коментира Нийл Акерман от община Абърдийн. – Фактът, че каменният кръг имитира толкова добре регионалните монументи, показва, че местното общество познава, цени и се занимава с археологията на региона. Надявам се, че камъните ще бъдат използвани и ще им се наслаждават. Може да не са древни, но все пак са фантастична локация и създават чудесно допълнение към пейзажа.”

Подобни каменни кръгове често датират от преди 3 500 до 4 500 години и се срещат единствено в североизточните части на Шотландия.

„Този тип монументи са известни с това, че са трудни за датировка. Поради тази причина вписваме в документите си дори съвременни реплики на древните паметници, в случай, че по-късно не бъдат разпознати – добавя Акерман. – Винаги приветстваме сигнали за нови, съвременни реконструкции на древните монументи, особено тези, построени умело като намерения каменен кръг.”

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС