Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Древни артефакти от Националния музей на Ирак на Венецианското биенале

За първи път от 1988 г. багдадската институция получава разрешение да изнесе част от колекцията си извън страната

Предмети като тази глина играчка (трето хилядолетие преди Христа) ще бъдат показани на Венецианското биенале тази година. Снимки: Национален музей на Ирак - Древни артефакти от Националния музей на Ирак на Венецианското биенале

Предмети като тази глина играчка (трето хилядолетие преди Христа) ще бъдат показани на Венецианското биенале тази година. Снимки: Национален музей на Ирак

Националният музей на Ирак ще представи на Венецианското биенале тази година 40 древни артефакта, включително и върнати в Багдад след разграбването на институцията през 2003-та, съобщава „Гардиън“. Заявените за участие в биеналето предмети ще напуснат законно Ирак за първи път след 1988 г. Сред артефактите има древни глинени съдове, музикални инструменти и медицински принадлежности, а също статуетки на божества и фигурки на животни. Най-древните находки в музея са от седмото хилядолетие преди Христа.   

Националният музей на Ирак в Багдад бе открит наново през 2015 г., преди това той бе в ремонт и реконструкция, продължили 12 години след свалянето на Саддам от международната коалиция, оглавявана от САЩ и разграбването му. Изложбата в Националния павилион на Ирак на биеналето ще бъде пряк отговор на това, което съкураторът Тамара Чалаби описва като „културен геноцид“, провеждан от Ислямска държава на територията на Ирак и Сирия.

Сега повече от всякога е важно хората извън Ирак да видят тези съкровища и да разберат тяхната културна значимост, докато част от тях са подложени на нихилистично разрушение в Палмира, в Нимруд, в Мосул“, каза Чалаби в интервю на втория ден на опита на иракските сили да отвоюват западен Мосул от Ислямска държава миналата седмица.

Мярка за тегло с формата на гълъб

Фондация „Руйа“, която организира изложението във Венеция, е трябвало да се бори срещу „открита неохота“ от страна на иракските власти и хората в музея да позволят изнасянето на експонати извън страната, каза Чалаби.

„Тази затвореност очевидно е в резултат на разграбването в близкото минало и желание да защити това, което е останало“, допълни кураторката.

През януари 2017-а бойци на Ислямска държава разрушиха прочутия Тетрапилон в Палмира. Разрушен частично бе и Римският театър.

Петдесет и седмото издание на Венецианско биенале за съвременното изкуство ще се състои от 13 май до 26 ноември 2017 г. Темата тази година е Viva Arte Viva (Да живее живото изкуство). Главен куратор ще бъде Кристин Масел — от Националния музей на съвременното изкуство — Център „Помпиду“ във Франция.

Венецианското биенале е най-голямото световно събитие в областта на съвременното изкуство. То е учредено през 1895 година като Международна художествена изложба на град Венеция. Редица световно известни международни музикални, театрални, архитектурни и кинофестивали, провеждани във Венеция по различно време, започнат съществуването си като част от тази изложба.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg