Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Древните египтяни с геном, близък до днешните хора в Близкия изток

Поданиците на Рамзес II силно са се отличавали от съвременното население на Египет

Проведени са ДНК-анализи на около 90 мумии от погребални камери от периода между XIV в. пр. Хр. и IV в. сл. Хр. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Древните египтяни с геном, близък до днешните хора в Близкия изток

Проведени са ДНК-анализи на около 90 мумии от погребални камери от периода между XIV в. пр. Хр. и IV в. сл. Хр. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Древните египтяни са имали много малко общи черти с днешното население на страната, както и с хората, живеещи в централната и южните части на Африка, сочат данни от ДНК-анализ на египетски мумии, предава Би Би Си.

Според доклада, публикуван в списание „Нейчър Комюникейшънс“, изследването на германския археолог Йоханес Краузе е имало за цел конкретно изясняване на степента на родство между древните и съвременните египтяни.

В резултат учените са заключили, че генотипът на жителите на Древния Египет е близък до този на днешното население на Близкия изток – Сирия, Ирак, Турция, Йордания, Ливан и Израел.

Били са проведени ДНК-анализи на около 90 мумии от погребални камери от периода между XIV в. пр. Хр. и IV в. сл. Хр., в районите южно от Кайро. Това помогнало на изследователите да разберат как се е променяло населението на Египет през тези близо две хилядолетия.

Учените отбелязват, че влиянието на гени на хора от централната и южните части на Африка върху египтяните започва да се проявява за първи път едва в IV-V век. Дотогава египетският генотип оставал практически непроменен.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg