Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Древно шумерско пано открито случайно на аукцион

Великобритания ще върне фрагмента в Ирак, след като бъде изложен за два месеца в Британския музей

Древният артефакт е изнесен контрабандно от Ирак. - Древно шумерско пано открито случайно на аукцион

Древният артефакт е изнесен контрабандно от Ирак.

Шумерски артефакт на около 4400 години ще бъде върнат на Ирак с активното съдействие на Британския музей, съобщава „Гардиън”. Фрагментът от барелеф е бил предложен на онлайн аукцион още през май 2019 г., където бил забелязан от сътрудници на Британския музей, които заподозрели злоупотреба и се обадили в полицията.

„Често намираме контрабандни плочи, изделия от метал, печати или фигурки. Но тук става дума за изключителна находка. Артефактите с подобна стойност са голяма рядкост”, пояснява кураторът на Британския музей Джон Симпсън.

По думите му са известни само около 50 подобни произведения на изкуството от Древна Месопотамия.

Предложена за продажба от „Time Line Auctions“, скулптурата е била погрешно представена като „акадска плочка от западна Азия”, постъпила от частна колекция.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Тя не е акадска, а шумерска, и не е плочка”, твърди Симпсън.

Всъщност, това е част от ритуално настенно украшение, което се датира към третия етап на раннодинастическия период в Южен Ирак. На него е изобразена седнала мъжка фигура в дълга шумерска пола (каунакесе). Според експертите става дума за върховен жрец или владетел. Вдигнатата му дясна ръка държи церемониална чаша, а лявата притиска към коленете палмово листо. Върху артефакта са открити следи от изгаряния, което навежда на мисълта, че става дума за находка от древния шумерски град Гирсу в Южен Ирак.

В Британския музей подозират, че при късмет могат да бъдат намерени и останалите фрагменти от произведението. Музеят е постигнал договорка с Ирак откритието да бъде изложено за два месеца в Лондон и после да бъде върнато в родината му.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах