Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Древногръцката история е започнала по-рано, отколкото се смяташе

Писмеността в Гърция е на 2900 г., „Илиадата” и „Одисеята” може би са по-стари с около един век

Кариатидите от Атинския акропол, Гърция. Снимка: Емил Л. Георгиев - Древногръцката история е започнала по-рано, отколкото се смяташе

Кариатидите от Атинския акропол, Гърция. Снимка: Емил Л. Георгиев

Събитията в древногръцката история са се случили от 50 до 150 години по-рано, отколкото се приемаше досега. Това е изводът от проучвания, проведени от Австрийската академия на науките, цитирани от „Фигаро”.

Екип от учени, ръководен от Стефанос Гимацидис, е разработил нова, по-точна система за датиране на кости, дървесина и растителни влакна на базата на радиовъглеродния анализ. Системата е подходяща за датиране на артефакти не по-стари от 50 хиляди години. Чрез нея са установени нови исторически рамки на античните събития.

Австрийските археолози изчислили количеството на изотопа на въглерод-14 в зависимост от климатичните условия и сравнили получените резултати с параметрите на предмети, чиято възраст е потвърдена от други източници.

За изследването са използвани обекти от археологическите разкопки в град Синдос в Егейска Македония, Гърция. Благодарение на тях станало ясно, че много важни събития, включително ключови изобретения и литературни произведения, са се появили от 50 до 150 години по-рано от приетото досега. Вече може с убеденост да се твърди, че разпространението на писмеността в Гърция и Италия започва повсеместно през IX в. пр. Хр.

Това води дори до нови въпросителни относно времето на написване на „Илиада” и „Одисея” от Омир, за които досега се смяташе, че са създадени през VIII в. пр. Хр.

Под въпрос е вече и началото на гръцката колонизация на районите от Средиземноморието. Вероятно тя е започнала по-рано, отколкото се предполагаше.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах