Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Даряват наградата от 2000 лв., отказана от Ивайло Христов

Върнах Аскеера от вътрешна необходимост, обясни актьорът

 - Даряват наградата от 2000 лв., отказана от Ивайло Христов

Безпрецедентен е случаят в българския театър с наградата, която отказа Ивайло Христов. В събота вечерта му бе присъден „Аскеер“ за главна мъжка роля, но актьорът върна и статуетката, и плика с 2000 лв.

„Искам да благодаря на Фондация „Аскеер“, които вече 24 години правят това прекрасно шоу. Но тази награда няма да я взема, защото не съм съгласен духовността, културата и изкуството да бъдат заврени най-гадния ъгъл на задния двор. Не мога да си го позволя, нито моята съвест заради тези, които идват тепърва на сцената и заради онези, които вече ги няма. Честит празник!“, заяви от сцената Христов. 

Потърсен от „Площад Славейков“ днес, актьорът продължи мисълта си: „Повече не може да се живее в такава бездуховна държава, където съсипват изкуството и културата вече толкова време…“

На въпроса как е решил да върне наградата, Христов отвърна: „Направих го от вътрешна необходимост. За проблемите на културата говоря от много време, така че решението ми не е случайност или някакъв моментен пристъп.“

Някои не приемат жеста на Ивайло Христов с аргумента, че не е избрал добре мястото да изрази своята позиция, защото не държавата дава тази награда, а актьорите в Театър „Българска армия“, а паричното измерение плаща спонсорът „Овергаз“.

„Напротив, смятам, че именно наградите „Аскеер“ са мястото, на което трябва да се говорят такива неща, – казва Христов. – „Овергаз“ финансира тази награда, но заплатите в културата откъде идват? Парите за постановки в театрите да не би да са от „Овергаз“? Не съм върнал тази награда, за да обидя колегите, защото в крайна сметка аз съм го измислил този „Аскеер“ и не мога да бъда срещу него. Жестът ми беше насочен изцяло към държавата“.

Когато върнал наградата, на излизане от сцената актрисата от трупата на „Армията“ Гергана Данданова казала на Христов да вземе поне парите. Той обаче помолил да ги дарят на някоя детска градина или на когото решат. Пред „Площад Славейков“ председателят на Фондация „Аскеер“ Милен Миланов потвърди, че ще дарят парите, но все още не са решили на кого.

Попитахме Ивайло Христов трябва ли постъпката му „да повече крак“, за да има по-голям ефект. „В никакъв слечай не искам да подстрекавам колегите си, – отвърна актьорът. – Решението ми е въпрос на личен избор. Но съм убеден, че за липсата на държавна политика в културата трябва да се говори от всички, които се занимават с изкуство“.

Само два пъти се е случвало преди Ивайло Христов у нас творец да върне наградата си, за да покаже отношението си към властта. През 2005 г. художникът Светлин Русев отказа да приеме най-високия държавен орден – „Стара планина“ Първа степен, защото отличието не е било предложено на един велик поет – Константин Павлов (1933-2008). А през 2012 г. поетът Борис Христов не прие своя орден „Св. св. Кирил и Методий“ Първа степен с писмо: „Отказвам високото отличие, защото противоречи на моето решение от времето далеч преди промените в България – да не приемам държавни отличия, независимо от това коя политическа сила  управлява страната“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90