Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Дуендето на живата плът (галерия)

Националният балет на Испания с вълнуващ спектакъл в зала 1 на НДК

Серхио Бернал, солист на Националния балет на Испания в „Болеро“ на Морис Равел. Снимки: Емил Георгиев - Дуендето на живата плът (галерия)

Серхио Бернал, солист на Националния балет на Испания в „Болеро“ на Морис Равел. Снимки: Емил Георгиев

„Болеро“ на Равел има един връх в балета – Мая Плисецкая, в хореографията на Морис Бежар. Трудно достижимо въплъщение на тази мажорна мелодия, играна от десетки майстори на танцовото изкуство по света. Музиката на Равел има силата на прилив, огрян от горещата палитра на слънцето по изгрев – прилив, който се повтаря и повтаря с мощ, уголемяваща се до избухването на напрежението като фойерверк на финала. Въздействието на музиката е като наркотик, затова – опиянени от нея – бихме приели всяко несъвършенство на сцената като шедьовър.

Националният балет на Испания обаче има солист, който живее в болерото на Равел така красиво, сякаш е написано от автора тъкмо за него. Серхио Бернал пресъздава на сцената дуендето на композитора, онази божествена частица, така търсена, желана и недостижима. Музиката видимо вълнува до захлас танцьора, той е едновременно неин роб и господар. Виждаме как вдъхновението се заражда у него, пулсира, расте, съпротивлява се на тълпата наоколо, поддава се на изкушението да се слее с нея, докато не се откъсне и извиси.

Серхио Бернал интерпретира версията на хореографа Рафаел Агилар.

Изключително пластичен, Бернал представлява съвършена инкарнация на това произведение в телесна форма. Движенията му привидно пресъздават елементи на фламенкото, но всъщност са свободна алегория на нарцисизма, той представлява създание, чиято красота хипнотизира дори самия него. Изкуството на балета владее езика на тялото, а музиката има силата да превръща човешката анатомия в понякога болезнено вълнение. На сцената Серхио Бернал е произведение на изкуството, платно на импресионист, виртуозно изпълнение на цигулка… Хореографията на този танц е на Рафаел Агилар.

Моменти от „Болеро“ със Серхио Бернал

Америка за България

Очевидната кулминация на спектакъла на Националния балет на Испания – „Болеро“ на Равел – бе поставена в края на първата част. Освен бляскавото изпълнение на Серхио Бернал, в зала 1 на НДК видяхме и други изключителни танци. Един от най-изящните бе „Самотата на шала“ на Естер Йорадо. Дамата не е позната за широката публика у нас, но присъствието й със сигурност има дълбока диря в испанската култура. Хореографията на този танц, създаден от Бланка дел Рей, е национално културно наследство. В изпълнението на Естер почувствахме огромната емоция на испанците, интерпретирана в играта с шала, в която нито едно движение не бе повторено.

Естер Йорадо танцува под живото изпълнение на трима певци и двама музиканти.

Изключително красив бе и романтичният танц „Luz“ на Мириам Мендоса и Едуардо Мартинес, както и соловото изпълнение „Ser“ на Инмакулада Саломон.

Преди представлението в София Серхио Бернал сподели за „Площад Славейков“, че се надява публиката да си тръгне с желание да гледа трупата на Националния балет на Испания отново. И тъкмо това е чувството, което този гастрол предизвика у нас. Завиждаме на публиката в Русе (10 юни) и във Варна (14 юни), че ще види този спектакъл за първи път.

Още мигове от представлението в зала 1:

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3