Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Духът на поета“ за българите в Брюксел и Люксембург

За националния празник 3-и март ще има още едно представление – в самия Европейски парламент

„Духът на поета“ ще може да се види и от българите в Люксембург и Брюксел. Цената на билетите е по 25 евро. Снимка: Народен театър „Иван Вазов“ - „Духът на поета“ за българите в Брюксел и Люксембург

„Духът на поета“ ще може да се види и от българите в Люксембург и Брюксел. Цената на билетите е по 25 евро. Снимка: Народен театър „Иван Вазов“

На 30 и 31 януари спектакълът „Духът на поета“ ще се играе пред българи в две европейски столици. Христо Мутафчиев, Валентин Танев и Павлин Петрунов излизат в събота в Centre culturel de Hollerich в Люксембург, а в неделя – в зала Muziekpublique в Брюксел. Малко повече от месец по-късно постановката по смешната трагедия на Стефан Цанев ще се играе и в Европейския парламент – като за първи път театрално представление ще влезе в пленарната зала там.

В „Духът на поета“ бившите апостоли и настоящи властници са изправени пред най-тежкия избор. Как някогашните борци за свобода се превръщат в диктатори – без да правят преврати, с официалното съгласие на народа и с всички лостове на демокрацията. Спектакълът под режисурата на Маргарита Младенова показва един сън на Стефан Стамболов, в който със Захарий Стоянов трябва да решат какво да правят с внезапно появилия се „поет от корицата на Читанката“.

Сега „Духът на поета“ ще може да се види и от българите в Люксембург и Брюксел. Цената на билетите е по 25 евро, а началният час и в двата случая е 19.

В момента се подготвя и още един гастрол на спектакъла в белгийската столица. Ако намеренията се осъществят, това ще се случи на националния празник 3 март, и то не къде да е, а на кръглата сцена в пленарната зала на Европейския парламент. Новината е съобщил Христо Мутафчиев пред сайта Love Theather.

Първоначалната идея е била „Духът на поета“ на 3-и март да се играе отново в чужбина – в Лондон. Заради организиран от посланика коктейл на празника обаче се оказало, че театър в Културния институт няма да има. Така и по идея на евродепутата Андрей Новаков се стигнало до „ангажиране“ на пленарната зала на ЕП.

„Няма случай в историята на Европейския парламент да се е играла тетарална постановка – е заявил Мутафчиев пред електронното издание. – И сега за пръв път ще се случи, но с български театър. Идеята да сме там и то точно на националния празник на България е продиктувана от това, че ние искаме да покажем на българските евродепутати за какво са там, търсейки защита на българските интереси в Европа. Така, както на времето Стамболов без да бъде част от Европейския парламент е защитавал единствено и само интересите на нашата страна.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90