Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Думата на 2018-а: еднократен

Избрана от „Колинс дикшънъри“ в годината, в която отговорността за опазването на околната среда е по-нужна от всякога

Дейвид Атънбъро с пластмасови отпадъци, попаднали сред природата. Снимка: Стопкадър от „Синята планета 2“ - Думата на 2018-а: еднократен

Дейвид Атънбъро с пластмасови отпадъци, попаднали сред природата. Снимка: Стопкадър от „Синята планета 2“

„Еднократен“ е определението, което най-често се използва за битови пластмасови изделия, създадени с идеята да бъдат употребени веднъж и след това изхвърлени. „Колинс дикшънъри“, които традиционно избират дума на годината за изминалите дванадесет месеца, са решили, че това е думата, която най-добре събира в себе си 2018-а, пише „Гардиън“.

Всяка година „Колинс“ преглеждат около 4,5 милиона думи, за да подредят най-значимите в списък. И според тях „еднократен“ напомня за сцената от епизодите на „Синята планета 2“ на Дейвид Атънбъро със семейство албатроси, хранещи малкото си с останки от пластмасови изделия. Подобни изображения силно са повлияли на мисленето на хората и са повишили вниманието на човечеството към наболял проблем като замърсяването на природата, смятат „Колинс“.

Европейският парламент въведе забрана за еднократните пластмасови изделия като сламки, клечки за уши, чинийки, посуда и бутилки тази година, която трябва да влезе в сила през 2021-а. Междувременно Великобритания работи по промени в законодателството си, които да наложат такси на пластмасовите опаковки.

„Снимки на пластмаси, плуващи в най-отдалечените води на океана като сламки, бутилки и торбички, доведоха до глобална кампания за ограничение на употребата им – пишат от „Колинс“. – Думата „еднократен“ се използва четири пъти повече, отколкото през 2013 г.“

Речникът дефинира думата на годината като „направен, за да бъде използван само веднъж“ и го определя като „термин, който описва предмети, чието неограничено използване бива обвинявано за увреждане на околната среда и вредни влияния върху хранителната верига“. През 2017-а думата на годината беше „фалшиви новини“, а през 2016-а „Брекзит“.

В списъка с влиятелните думи на 2018 г. попада също и новосъздадената „плогинг“ – скандинавска мания, при която бягащите хора в парка събират боклук от земята, „флос“ – танц на победата, използван във видеоиграта „Фортнайт“ и „гамон“ – човек, обикновено бял мъж на средна възраст, който подкрепя изтеглянето на Великобритания от Европейския съюз.

„Това беше година на осведоменост и често пъти на гняв заради множество проблеми, което доведе до покачване в новите думи, съживяване и адаптация на старите – коментира Хелън Нюстед от „Колинс“. – Думите в тазгодишния списък показват свят на крайности – от една страна сериозни социални и политически притеснения, от друга – по-леки активности.“

Всички нови думи от тази година ще влязат в следващото хартиено издание на речника на „Колинс“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС