VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Думата на 2022 г.: пермакриза

Терминът обозначава „продължителен период на нестабилност и несигурност“, обясняват съставителите на речника „Колинс“

„Пермакриза“ обобщава накратко колко ужасна бе 2022 г. за много хора, казват съставителите на речника. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Думата на 2022 г.: пермакриза

„Пермакриза“ обобщава накратко колко ужасна бе 2022 г. за много хора, казват съставителите на речника. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Пермакриза“ е думата, която най-добре описва 2022 г., смятат съставители на „Колинс дикшънъри“. Война, Ковид, инфлация, климатични промени, политическа нестабилност и световна несигурност – всичко това може да бъде описано с неологизма, съкратен от „перманентна криза“.

Терминът обозначава „продължителен период на нестабилност и несигурност“ и „обобщава накратко колко ужасна бе 2022 г. за много хора“, обосновават се от „Колинс“. „Пермакриза“ оглавява списък с 10 думи, обобщаващи 2022 г. според съставителите на речника, като шест от тях са неологизми. Такъв пример например е „Партигейт“ – скандалът с празненствата, организирани на „Даунинг Стрийт“ 10 по време на някои от най-тежките Ковид-ограничения.

В класацията попадат още „Киев“, украинската столица, превърнала се в символ на устойчивостта на държавата срещу руската агресия; „топла банка“ – термин, обозначаващ обществена сграда, която отваря вратите си за всички нуждаещи се през зимата, затруднени с отоплението на домовете си; „quiet quitting“ (тих отказ) – изпълняването на работните задължения със средно качество в противовес на състезателния кариеризъм, и „lawfare“ (правна война) – стратегическо предприемане на правни действия с цел сплашване.

Списъкът с думи е отражение на „настоящото състояние на света“, коментира Алек Биъркрофт, директор на „Collins Learning“.

„Езикът може да бъде огледало на случващото се в обществото и по цели свят, а тази година ни предлагаше предизвикателство след предизвикателство – допълва той. – Разбираемо е, че хората може да чувстват, че живеем в състояние на загриженост и несигурност заради катаклизми като Брекзит, пандемията, природни бедствия, войната в Украйна, политическата нестабилност, повишената цена на енергията и на живота въобще.“

Списъкът на „Колинс“ е съставен след обработване на статистики в социални мрежи, медийни издания и други.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90