Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

16 април. Прекрасна и страшна дата

Гласувана е Търновската конституция, взривена е катедралата „Света Неделя“ и загиват 213 души

На 16 април 1925 г. убийци взривяват Божи храм.  - 16 април. Прекрасна и страшна дата

На 16 април 1925 г. убийци взривяват Божи храм.

16 април е едновременно прекрасна и страшна дата. Прекрасна е заради свещената Търновска конституция, поставила истинското начало на нашата модерна държава. Приета на 16 април 1879-а в древната ни столица Търново, Конституцията е изпълнена с дух на свободолюбие и чувство за национално достойнство. Колко хубаво щеше да е на този пролетен ден да можем да отбелязваме само пролетта на възкръснала България!

Но не ни било писано. На 16 април 1925 г. убийци взривяват Божи храм. За да съберат в сградата целия елит на нацията ни (истински, а не измислен елит), два дни по-рано са застреляли честния български офицер генерал Константин Георгиев. Историята е отвратителна в своите детайли. Един от заслужилите в командуването на Пета дунавска дивизия офицери през Световната война, генералът става жертва в мирно време, за да може погребението му да даде възможност да бъдат убити възможно най-голям брой опечалени.

Престъпниците не се интересуват от неминуемото присъствие на жени и деца. При това тъкмо деца са пращани от самите убийци да разнасят покани за опелото на генерала. За атентаторите човешкият живот е нищо, а светотатствата са повод за гнусна радост. Самият Георгиев е застрелян пред „Свети Седмочисленици“, а по-големият атентат събаря „Света Неделя“ върху стотици скърбящи. Всичко това става в Страстната седмица, когато вярващите очакват Възкресение.

Тероризмът не е нещо ново за Европа. Той е наше вече старо наследство. Тази кървава кутия на Пандора е отворена в съвременния си вид именно от комунистите. Когато днес чуваме за страшни събития в Париж, Анкара, Истанбул или Брюксел, няма как да не си спомним „Света Неделя“. България има своя дял в скръбта на Стария континент. Това, което започна с излишното жертване на българските селяни в Септемврийското въстание, премина през окървавения олтар на катедралата и стигна до изстъпленията на така наречения „Народен“ съд и лагерите.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Цялата тази жестокост не произлиза от самата България. Този вид безжалостни, студени убийства са типични за родината на Ленин и Сталин. Техните служители създадоха ГУЛАГ, измислиха Гладомора, продължиха да насърчават тероризма и през седемдесетте години в Западна Германия. Наследниците им убиха нашия писател Георги Марков, а имат и доста по-скорошни вини. Паравоенните организации от самоуправци също са вид тероризъм и представляват заплаха за мира в страната. Ето защо днес можем да кажем „Je suis Париж, Дамаск, Истанбул, Палмира, Брюксел, Анкара, Киев” с най-искрено чувство, точно защото nous sommes София. Страданието прави хората братя. Невинно пролятата кръв на мъчениците е обща кръв.

Пред тази кръв на своите скъпи български мъченици можем само да сведем глава. Тяхната гибел не е забравена и заради нея в нас едновременно могат да живеят и надеждата за бъдещето, и стремежът към справедливост.


* Първото публикуване на този текст е на 16 април 2016 г.

Вижте още: АКО ТЪРНОВО БЕШЕ СТОЛИЦА НА МОДЕРНА БЪЛГАРИЯ

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg