Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дупки, липси и кръпки на магистралите на БГ културата

Венци Занков присъжда своя Железен орден с арт откровение: Жълтото не е жълто, а калта е версия на истината за живота ни

Железният орден, присъждан от Фондация за съвременно изкуство  „Венцислав Занков“.  - Дупки, липси и кръпки на магистралите на БГ културата

Железният орден, присъждан от Фондация за съвременно изкуство „Венцислав Занков“.

Българското изкуство е блокирано от телевизионни свлачища, от култура на свлачищата, казва Венци Занков в навечерието на церемонията по връчването на Железен орден. На 1 май фондацията на художника ще присъди за шести път приза за съвременно изкуство. Кой е избраникът му, ще стане ясно в The fridge & Haspel на столичния бул. „Мадрид“ № 8 от 19 ч. в рамките на празненствата „Машина” на фестивала „София Ъндърграунд”.

Мотивите си за избора на новия носител на Железния орден Занков описва в арт откровение за българската култура, озаглавено „Друг(ият) път“. Предлагаме ви пълното му съдържание:

„Съвременната действителност предлага различни пътища на изкуството и културата, които са модификации на две състояния – официалното изкуство + мейнстрийм и маргиналното изкуство + ъндърграунд.

Основаването на ”Железният орден” преди пет години заяви една възможност за търсене на друг път за легитимиране на хора, идеи и изкуство, които по никакъв начин не могат да се определят като маргинални, нито са разпознати от официалните репрезентативни канали на обществото като важна част, като опит за надмогване на провинциалността на битието на деградираща културна идентичност на популация в рамките на 110 хил. кв. км с разядена (ерозирала) ценностна система, чиито свлачища са все повече и по-мащабни. Пътищата в културата и изкуството са блокирани от свличащи се маси с различни имена и жанрове – „Комиците”, риалити формати, умилителни картини с пейзажи, снимки на кучета, деца, манджи… Жълтото не е жълто, а калта е версия на истината за живота ни, Слави може би е Бинев, може и да е Трифонов. Телевизионни свлачища, култура на свлачища. Репрезенативните магистрали на културата впечатляват единствено с дупки, липси и кръпки. Железният орден търси друг път.

На първи май 2015 г. може да се проследи един път, който тръгва от едно село в региона на Димитровград, преодолява локалното, без да се задържа в него и става глобален, при това буквално, през съвременните сателитни технологии за наблюдение. Земята се оказва поле за изкуство. Човешкото като потребност от създаване на смисъл има свойството да преодолява собствените си граници на мислимото. Пътят излиза извън орбитата на Земята, пак буквално – мащабът на мислимото като изкуство се разполага в Слънчевата система. Артистът посмява да мисли немислимото, като човешко.

Досегашните носители на Железен орден са Веселина Сариева, д-р Галентин Гатев, Руен Руенов, Иво Димчев, Росица Гецова и Спартак Дерменджиев

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg