Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Два конкурса съм печелил, един – не. Време е за хеттрик

Божидар Димитров е уверен, че ще остане начело на НИМ, ако надпреварата е честна

Божидар Димитров писа до медиите, че излиза ново издание на книгата му „12 мита в българската история и „митът“ за Батак“. Междувременно коментира и конкурса за мястото си. Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова - Два конкурса съм печелил, един – не. Време е за хеттрик

Божидар Димитров писа до медиите, че излиза ново издание на книгата му „12 мита в българската история и „митът“ за Батак“. Междувременно коментира и конкурса за мястото си. Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова

Божидар Димитров е уверен, че ако конкурсът за директор на НИМ е честен (каквито са под 1/3 от конкурсите у нас, според него), няма как да не го спечели. Ако обаче е нагласен и целта е просто да го отстранят – не би бил избран и за портиер на музея.

Конкурсът бе обявен днес от Министерството на културата – след като Божидар Димитров е несменяем шеф от 2001 г. насам, въпреки че мандатът по закон е пет години. Междувременно директорът разпространи до медиите съобщение, че излиза ново издание на книгата му „12 мита в българската история и „митът“ за Батак“. На финала от пресцентъра на НИМ не пропускат да отбележат и конкурса:

„Божидар Димитров заявява, че „от дългия си опит знае, че конкурсите в България са два вида. При единия нещата се нагласяват така, че да се отстрани неудобното и нехаресвано лице и се избира наш човек. Ако конкурсът е такъв, аз не бих могъл да спечеля конкурс и за портиер на музея.

Ако конкурсът е честен, каквито са 20-30% от конкурсите, няма начин да не го спечеля. Досега съм участвал в три конкурса, два съм спечелил, един – не. Време е да направя хеттрик“.

Историкът бе директор на НИМ от 1994 до 1998 г., когато бе освободен заради конфликта с връщането на „История Славянобългарска“ в Зографския манастир. След това бе назначен обратно на поста през 2001 г. и тогава е непоклатим там. Причината, според вече бившия културен министър Вежди Рашидов, е, че чисто и просто „никой не познава до кътните зъби НИМ“ като него.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС