Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Два месеца ще лепят брадата на Тутанкамон

Служители на Музея в Кайро я откъснаха по невнимание преди година

През август 2014 г., по време на ремонт на осветлението в музея, погребалната маска на Тутанкамон беше повредена, а брадата й – отлепена.  - Два месеца ще лепят брадата на Тутанкамон

През август 2014 г., по време на ремонт на осветлението в музея, погребалната маска на Тутанкамон беше повредена, а брадата й – отлепена.

Преди около година това безценно съкровище на древен Египет бе повредено по невнимание от служителите на Музея в Кайро, а нескопосана поправка остави трайни и грозни следи от лепило. Предприета бе реставрация, която трябва да приключи до края на годината.

През август 2014 г., по време на ремонт на осветлението в музея, погребалната маска на Тутанкамон беше повредена, а брадата й – отлепена. Служители на музея се опитали да я залепят с епоксидно лепило, оставяйки видими следи по символичната брада на детето-фараон. Реставрацията на погребалната маска, датираща на повече от 3 300 години, най-сетне ще бъде предприета и ще продължи два месеца, съобщи пред журналисти германският реставратор Кристиан Екман, отговорник за проекта, пише „Фигаро“.

„Все още не сме отлепили брадата“, обясни Екман на пресконференцията в музея.

Журналистите посетиха лабораторията, където екипът на германският специалист вече пристъпи към реставрацията на масивната златна маска, инкрустирана със скъпоценен камък Лапис лазули и с други полускъпоценни камъни.

Експертът коментира пред медиите, че е необходимо „брадата да се отстрани и после да се постави отново”. Ще се работи с помощта на фини „дървени пръчици”, с които ще се изстържат остатъците от лепилото. Експертът подчерта, че реставрацията ще бъде удобен случай да се проучат задълбочено използваните в изработката на маската материали и допълни:

„Имаше златна халка, която поддържаше брадата на маската”.

Кристиан Екман каза, че „маската ще бъде спасена”, а нанесените увреждания са обратими.

Нанесените щети върху маската са обратими, твърдят специалистите.

Нанесените щети върху маската са обратими, твърдят специалистите.

Открито през 1922 г. от британския археолог Хауърд Картър в Долината на царете в Луксор в Горен Египет, съкровището на Тутанкамон е най-престижната колекция в Музея в Кайро. Освен погребалната маска, съкровището съдържан четири големи дървени позлатени саркофага, един от масивно злато, всичките бижута на фараона от 18-та династия, три големи украсени с глави на животни легла и редица други ценни предмети.

Починал на 19 години – през 1324 г. пр. Хр., след краткотрайно деветгодишно царуване, Тутанкамон е един от най-известните египетски фараони, благодарение на най-богатото открито в Египет съкровище. За разлика от гробници на другите фараони, обикновено плячкосвани в течение на хилядолетия, неговият мавзолей съдържа непокътнати повече от 5000 артефакти, голяма част от тях от масивно злато.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС