Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Два пъти откриват изложбата със съкровищата ни в Лувъра

Франсоа Оланд канен първата вечер, директорите на 17 български музеи - втората

На 14 април е по-официалното откриване - с присъствието на политици, а на 15-и е за специалисти и интелектуалци. - Два пъти откриват изложбата със съкровищата ни в Лувъра

На 14 април е по-официалното откриване - с присъствието на политици, а на 15-и е за специалисти и интелектуалци.

Две откривания ще има изложбата „Епопея на тракийските царе“ в Лувъра. На 14 април е по-официалното – с присъствието на политици, а на 15-и е за специалисти и интелектуалци, научи „Площад Славейков“. Експозицията, наредена в четири зали на крило „Ришельо“, ще може да бъде посещавана до 20 юли.

Френският президент Франсоа Оланд ще зърне най-ценните български съкровища още на 14-и. Сред първите, които ще видят експозицията, ще бъдат българският министър-председател Бойко Борисов и министърът на културата Вежди Рашидов. На първото откриване ще присъстват още еврокомисарят Кристалина Георгиева, директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова, кметът на София Йорданка Фандъкова и др.

Втората „премиера“ на изложбата ще бъде на 15 април. Антиките ще бъдат разгледани от мнозина български интелектуалци, поканени в Париж специално за откриването. Сред тях са академиците Светлин Русев и Антон Дончев, Амелия Личева, Леа Коен, Милена Фучеджиева… Сред специалните гости в този ден ще бъдат директорите на всичките 17 български музеи, предоставили свои експонати за изложбата – Националния исторически музей, Археологическия музей към БАН, регионалните музеи в Пловдив, Варна, Бургас, Казанлък, Враца, Русе, Ловеч, Септември, Несебър, Созопол, Шумен, Исперих, Карнобат, Хасково и Стрелча.

В нашата изложба ще бъдат добавени още 20 експоната от фондовете на Лувъра, както и от 11 други чужди музеи и културни институции, сред които Британския музей, музеите в Неапол и Бари, Глиптотеката в Копенхаген, музея „Прадо“ и др.

Концепцията на изложбата и подборът на предметите са дело на трима френски и двама български куратори. От българска страна това са проф. д-р Тотко Стоянов от катедрата по Археология при СУ „Св. Климент Охридски” и доц. д-р Милена Тонкова, ръководител на Департамента по тракийска археология при Националния археологически институт с музей при БАН. От френска страна са президентът на Лувъра д-р Жан Люк Мартинез и специалистите от Департамента по гръцка, етруска и римска древност д-р Александър Баралис и д-р Негин Матийо.

Фокус на изложбата е Одриското царство. За пръв път ще бъде представен пълният гробен инвентар на богатите погребения на тракийски аристократи от некрополите при Дуванли, Калояново-Чернозем и Маломирово-Златиница, които илюстрират формирането на царството на тракийското племе одриси, икономическата мощ на владетелите му от V до началните десетилетия на ІІІ век пр. Хр. За разлика от предишните тракийски изложби, включващи главно предмети от благородни метали, в тази изложба за първи път гробните комплекси са представени в тяхната цялост, за да се демонстрират всички елементи на тракийските погребални обичаи – инсигнии на властта, комплекти от банкетни съдове – метални и глинени, защитно и нападателно въоръжение, украса на конската амуниция, накити и аксесоари, и дори дребни глинени предмети с магическо предназначение.

Централната част на изложбата ще представи царското погребение в могилата Голямата Косматка край Шипка, считана за гроб на тракийския владетел Севт ІІІ – откритие на археолога д-р Георги Китов (1943-2008). Бронзовата глава на царя – шедьовър на античната скулптура, е най-важният акцент на предстоящата експозиция. До нея ще бъдат представени шлемът с името на древния властелин, неговите наколенници, разкошният златен венец, богато инкрустираните със злато меч и ножница, златна чаша, сребърна и бронзова кани, амфори за вино, златните апликации от конска амуниция, нишките от златотъкан килим, изящната пиксида с форма на мида от сребро с позлата, стригила, алабастрони, части от ризница и оръжия.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg