VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Два свята, единият е плосък

Според изследване на „Галъп Интернешънъл“, 8% от българите смятат, че Земята е плоска, 9% са убедени, че Луната е девствена, а 15% - че ваксините са вредни

Образованието и вярата в конспиративни теории не могат да вървят ръка за ръка. - Два свята, единият е плосък

Образованието и вярата в конспиративни теории не могат да вървят ръка за ръка.

За 568 000 българи (8%) Земята е плоска, а за около 700 000 от сънародниците ни (9%) на Луната човек никога не е стъпвал. Това на пръв поглед изглежда смешно, но всъщност е страшно. И става направо смъртоносно, когато стигнем до следващата информация от новото изследване на българската социологическа агенция „Галъп Интернешънъл“: 1 069 000 българи (15%) смятат, че ваксините са вредни за здравето, а още почти 2 млн. наши съграждани нямат мнение.

Проучването на „Галъп Интернешънъл“ е проведено в периода от 1 до 8 март тази година сред 824 пълнолетни български граждани, а от днес страховитите му резултати са по медиите. Но изглежда от родната социологическа агенция също са се уплашили от резултатите на собственото си изследване, защото уточняват, че въпросите не трябва да се възприемат като нещо повече от хипотези.

„Възможно е към тези теми да се намерят и по-различни техники на задаване на въпроса или по-различни формулировки – казват от агенцията пред Би Ти Ви. – Дори да приемем, че въпросът за формата на Земята не е достатъчно ясен, не е докрай коректен, или пък, че подобен тип твърдения карат част от хората да се съгласяват, без да се замислят, делът от 8% не е пренебрежително малък – дори и при отчитане на възможното статистическо отклонение.”

Но пък се уточнява, че 19-те процента, изразяващи съмнение относно формата на Земята (8% са убедени, че е плоска, 11% не са сигурни във формата ѝ), принадлежат предимно към маргинализираните социални групи в обществото – това, според социолозите, елиминира шегобийците. Освен 15-те процента убедени във вредността на ваксините, има още цели 27%, които не са сигурни дали от тях има полза.

Америка за България

Следващото уточнение в съобщението също не звучи много убедително и повдига въпроси:

„Целта на изследването не е да провери нивото на образованието на българите, а по-скоро да изследва афинитета към конспиративни теории“.

…Сякаш доброто образование и вярата в конспиративни теории могат да вървят ръка за ръка.

На нас ни изглежда, че числата, с които започнахме, говорят съвсем ясно за нивото на българското образование. На единия полюс имаме успехи и медалисти от световни олимпиади по физика, а на другия е Плоската Земя, девствената Луна и вредата от ваксините. Но ако медалистите на г-н Теодосиев са десетки, то учениците на г-жа Булева са милиони. И тези милиони бяха любезно поканени да решат сложния научен проблем за бъдещето на българската ядрена енергетика. Покани ги парламентът, избран от същите тези милиони гласове.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg