Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Два свята, единият е плосък

Според изследване на „Галъп Интернешънъл“, 8% от българите смятат, че Земята е плоска, 9% са убедени, че Луната е девствена, а 15% - че ваксините са вредни

Образованието и вярата в конспиративни теории не могат да вървят ръка за ръка. - Два свята, единият е плосък

Образованието и вярата в конспиративни теории не могат да вървят ръка за ръка.

За 568 000 българи (8%) Земята е плоска, а за около 700 000 от сънародниците ни (9%) на Луната човек никога не е стъпвал. Това на пръв поглед изглежда смешно, но всъщност е страшно. И става направо смъртоносно, когато стигнем до следващата информация от новото изследване на българската социологическа агенция „Галъп Интернешънъл“: 1 069 000 българи (15%) смятат, че ваксините са вредни за здравето, а още почти 2 млн. наши съграждани нямат мнение.

Проучването на „Галъп Интернешънъл“ е проведено в периода от 1 до 8 март тази година сред 824 пълнолетни български граждани, а от днес страховитите му резултати са по медиите. Но изглежда от родната социологическа агенция също са се уплашили от резултатите на собственото си изследване, защото уточняват, че въпросите не трябва да се възприемат като нещо повече от хипотези.

„Възможно е към тези теми да се намерят и по-различни техники на задаване на въпроса или по-различни формулировки – казват от агенцията пред Би Ти Ви. – Дори да приемем, че въпросът за формата на Земята не е достатъчно ясен, не е докрай коректен, или пък, че подобен тип твърдения карат част от хората да се съгласяват, без да се замислят, делът от 8% не е пренебрежително малък – дори и при отчитане на възможното статистическо отклонение.”

Но пък се уточнява, че 19-те процента, изразяващи съмнение относно формата на Земята (8% са убедени, че е плоска, 11% не са сигурни във формата ѝ), принадлежат предимно към маргинализираните социални групи в обществото – това, според социолозите, елиминира шегобийците. Освен 15-те процента убедени във вредността на ваксините, има още цели 27%, които не са сигурни дали от тях има полза.

Следващото уточнение в съобщението също не звучи много убедително и повдига въпроси:

„Целта на изследването не е да провери нивото на образованието на българите, а по-скоро да изследва афинитета към конспиративни теории“.

…Сякаш доброто образование и вярата в конспиративни теории могат да вървят ръка за ръка.

На нас ни изглежда, че числата, с които започнахме, говорят съвсем ясно за нивото на българското образование. На единия полюс имаме успехи и медалисти от световни олимпиади по физика, а на другия е Плоската Земя, девствената Луна и вредата от ваксините. Но ако медалистите на г-н Теодосиев са десетки, то учениците на г-жа Булева са милиони. И тези милиони бяха любезно поканени да решат сложния научен проблем за бъдещето на българската ядрена енергетика. Покани ги парламентът, избран от същите тези милиони гласове.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg