Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Два театъра рецитират Вазов за 170-годишнината на Патриарха

„Иван Вазов е истински необят, духовна история и география на България“, пише поетесата Мирела Иванова, драматург на Народния театър

На 9 юли се навършват 170 години от рождението на Иван Вазов. Илюстрация: детайл от портрета на Иван Вазов, нарисуван от Никола Кожухаров - Два театъра рецитират Вазов за 170-годишнината на Патриарха

На 9 юли се навършват 170 години от рождението на Иван Вазов. Илюстрация: детайл от портрета на Иван Вазов, нарисуван от Никола Кожухаров

Два столични театъра започват в началото на март честванията, посветени на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов. Народният подготвя поредица от 130 видеоклипа с рецитации, а Военният – поетичен спектакъл, озаглавен „Урок по български. За теб, Българийо свещена!“.

Първата трупа ще отдаде почит на своя патрон с инициативата „Препрочитаме Вазов“, която ще започне на 3 март едновременно в ефира на БНТ, в сайта и страницата на театъра във Фейсбук. Ще вървят клипове, в които актьори, интелектуалци, културни дейци, политици, банкери, учени, работници и деца четат избрани откъси от творчеството на Патриарха на българската литература. Кампанията с видеоклиповете ще продължи до 9 юли – рождения ден на Вазов, когато ще бъде и кулминацията на националните чествания.

На този ден Народният театър ще представи премиерно спектакъла „Нова земя“ по едноименния роман на писателя. Представлението ще се играе на откритата сцена на „Театър пред театъра“. Драматизацията на романа е дело на драматурга от Народния театър Юрий Дачев, режисьор е Бина Харалампиева.

По повод инициативата драматургът на Народния театър, поетесата Мирела Иванова, която дълги години беше директор на къщата музей „Иван Вазов“, пише:

„С кампанията „Препрочитаме Вазов“ искаме да припомним на всеки българин, а и на самите себе си, че сътвореното от нашия национален писател, от нашия народен поет е истински необят – духовна история и география на България. То не се ограничава с красивия и вдъхновяващ патос на няколкото стихотворения и песни, които знаем наизуст още от детството си, още преди да сме се научили да четем. Не е и само онова, което изучаваме в програмите по литература. „Под игото“ и „Немили-недраги“, „Опълченците на Шипка“ и „Една българка“ са важни знаци по пътя на националното ни самопознание, но нима „Великата рилска пустиня“, „Чичовци“, „Към пропаст“ и „Нова земя“, „Отечество любезно“ и „Моят път“ не са? Нима пантеистичната любов на Вазов, която пресътвори българската природа в „Скитнишки песни“ и възпя планините на родината ни не е респектираща? Или могъществото на страстите в историческите му драми? Или личния му пантеон от чувства, открехнат в залеза на дните му в антологията „Люлека ми замириса“?

Словото на Иван Вазов е вградено в червените ни и бели кръвни телца, все едно дали го знаем и искаме или не, то ни държи изправени, насърчава ни в надеждата и ни дава куража, че сме обичани, че сме родени с благословията на своя национален писател. И как да му се отдължим ли – като го четем и препрочитаме“.

За 4 март ще бъде премиерата на поетичния спектакъл по Иван Вазов в Театър „Българска армия“, наречен „Урок по български. За теб, Българийо свещена!“. В сценичната адаптация на Иван Налбантов е включена почти цялата трупа на армейския театър. Консултант на проекта е българският литературен историк и бивш министър на образованието проф. Владимир Атанасов. Музиката е на Добрин Векилов – Дони.

„Поетическото слово на Вазов е вълнуващо преживяване на историята, на онова голямо и идеално време, в което участваме всички. И се случва тук и сега. Стиховете на Вазов от композицията „На теб, Българийо свещена…“ не припомнят предразсъдъци, те са узнаване, защото набавят ново знание, което отключва въображението и укрепва културната идентичност.

Зрителят вижда и чува литературата. Тя звучи както индивидуално за него, така и за посветените, към които вече принадлежи“, пише за спектакъла проф. Атанасов.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах