Софийски международен панаир на книгата

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Двама арестувани за кражбата на Майстора

Полицията предполага, че картините се подготвяли за черния пазар

Местата на стената, където са били окачени откраднатите платна на Майстора. Снимка: Стопкадър от видео на Би Ти Ви - Двама арестувани за кражбата на Майстора

Местата на стената, където са били окачени откраднатите платна на Майстора. Снимка: Стопкадър от видео на Би Ти Ви

Двама души са арестувани във връзка с кражбата на 16 картини, 5 от които на Майстора, от частен дом на бул. „Сливница“, съобщиха днес на извънреден брифинг Младен Маринов, министър на вътрешните работи, и Георги Хаджиев, шеф на СДВР. Продължава издирването на поне още двама извършители, информира Хаджиев.

Десет от картините са намерени. По първоначална информация на Павел Антонов, син на племенничка на Майстора и собственик на картините, бе съобщено, че девет от платната принадлежат на Владимир Димитров – Майстора, останалите също са на изявени творци, между които Димитър Киров. Ден по-късно стана ясно, че картините на Майстора са пет.

Собственикът отбелязва, че крадците не са забелязали четири „изключително ценни“ платна на Владимир Димитров и отмъкват картини със сантиментална стойност за семейството.

Вижте още: ДЕВЕТ КАРТИНИ НА МАЙСТОРА ОТКРАДНАТИ ОТ ЧАСТЕН ДОМ

Крадците вероятно са били посредници и всъщност е трябвало да предоставят картините за продажба, се твърди в информация на „24 часа“. Полицията предполага, че замесени в търгуването на картините са и другите двама заподозрени. Самоличността на четиримата не се разкрива.

Според галеристи, картините вече няма как да бъдат изнесени и продадени в чужбина заради популярността, която случаят набра, попадайки в медиите.

Картините не са застраховани, намерението на собственика било да свърши това след празниците или поне да осигури аларма на къщата. Влизането с взлом е станало по време на коледно-новогодишните празници, когато собственикът на сградата бил в чужбина. Един от прозорците на къщата бил оставен отворен, за да подава ток на строеж в съседство.

КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР НА ТЕАТЪР ЛА СКАЛА – МИЛАНО (CAMERISTI DELLA SCALA)