POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Двама автори на „Площад Славейков“ със „Златно перо“ за 24 май

„Кантус Фирмус“ обяви 23-ма от 24-мата носители на наградата по случай Деня на просветата

Силвия Недкова (вляво) и Мария Касимова-Моасе. Снимки: Личен архив - Двама автори на „Площад Славейков“ със „Златно перо“ за 24 май

Силвия Недкова (вляво) и Мария Касимова-Моасе. Снимки: Личен архив

Драматургът Александър Секулов, певецът Любо Киров, цигуларката Лия Петрова и балерината Марта Петкова са сред носителите на наградата „Златно перо“ за 2023 г. Отличията на „Кантус Фирмус“ се връчват по случай 24 май, Ден на българската просвета и култура и славянската писменост. Двадесет и осмата церемония ще се състои на 23 май в Националния музикален театър.

Водещи на събитието ще бъдат телевизионният водещ Костадин Филипов и оперната певица Гергана Николаева. Участие в програмата ще имат Гвардейският представителен духов оркестър, детският хор „Пим- пам“, солисти на Музикалния театър и млади таланти от НМУ „Любомир Пипков“. Отличията ще бъдат връчени от досегашни носители на „Златно перо“.

Последната, 24 награда „Златно перо“, ще бъде определена от слушателите на радио „Класик А”.

Носители на „Златно перо“ тази година са още информационната агенция БТА; БНТ (Линия Култура); полковник Ради Радев, ръководител на Гвардейския представителен духов оркестър; Павел Павлов, дългогодишен режисьор и постановчик в БНТ, наричан „баща на телевизионния театър“; Александър Петров, поет и текстописец; художникът Румен Гашаров; режисьорът Станислав Тодоров-Роги; Владо Михайлов, попизпълнител, известен с ролите си във „Фантомът на операта“, „Клетниците“, „Исус Христос суперзвезда“ и „Мамма Миа“; актьорът Александър Кадиев; продуцентът Евтим Милошев; музикалният педагог Антонина Бонева; Владимир Ампов-Графа; актьорът, сценарист и театрален режисьор Владимир Люцканов („Умно село“); художникът,  живописец, график и илюстратор Иван Димов и Венцислав Занков.

„Златно перо“ ще получат Плевенската филхармония и Пловдивската опера. Двама автори на „Площад Славейков“ са сред наградените – Силвия Недкова, журналистка и писателка, автор на стихосбирката  „Евангелие на тревата“, и журналистката и писателка Мария Касимова-Моасе, автор на „Близки срещи със смесени чувства“, „Записки от Шато Лакрот“, „Балканска рапсодия“ и други.

Тази година за първи път церемонията е включена като самостоятелно събитие в Календара с културните събития на Столичната община и се реализира с финансовата подкрепа на Столична община.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg