Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Двама българи с номинации за „Грами“ в класиката

Оперната прима Соня Йончева и Кралският концертгебау оркестър с Веско Ешкенази с шансове за най-престижното музикално отличие

Парадоксално е, че българите, чието изкуство е оценено с номинации и награда „Грами“, са от най-ниско платената у нас област в културата - класиката. Затова звезди като Соня Йончева и Веско Ешкенази не работят в България. Снимки: Емил Георгиев  - Двама българи с номинации за „Грами“ в класиката

Парадоксално е, че българите, чието изкуство е оценено с номинации и награда „Грами“, са от най-ниско платената у нас област в културата - класиката. Затова звезди като Соня Йончева и Веско Ешкенази не работят в България. Снимки: Емил Георгиев

Двама българи намериха място в състезанието за най-престижната награда „Грами“ в областта на класическата музика – оперната прима Соня Йончева и концертмайсторът на Концертггебау – Амстердам Веско Ешкенази.

За отличието в категорията „Най-добър запис на опера“ отличието се връчва на диригента, продуцентите и основните солисти в произведението. Сред номинираните е и творческият екип, записал „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт за „Дойче грамофон“. Това са канадският диригент Яник Незе-Сеген, солистите Томас Хампсон, Кристиане Карг, Лука Писарони и българката Соня Йончева, както и продуцентът Даниел Зале.

В записа, направен във фестивалния театър Баден Баден, Соня Йончева е графиня Алмавива. Нейната незабравима роля бе посрещната с възторг както от публиката, така и от критиците:

Записът впечатлява преди всичко с изпълненията на двете дами в главните роли… Графиня Алмавива на Соня Йончева е от най-висока класа. Нейното лирично и експанзивно сопрано с изключително атрактивен тембър, елегантността на представянето, перфектния начин на изразяване, ангажираността й в ансамблите, игривостта, с която преодолява техническите препятствия, всичко това е истинска мечта. Тя е дива отгоре до долу“, пише сайтът Online-Merker.

Второто българско участие е в категорията „Най-добро оркестрово изпълнение“. Сред номинираните, наред с Нюйоркската филхармония и Симфоничните оркестри на Бостън и Сан Франциско, е и Кралският Концертгебау оркестър с диригент Марис Янсонс – за Симфония № 5 от Сергей Прокофиев. Наградата се връчва на диригента и на оркестъра, в който нашият цигулар Веско Ешкенази е концертмайстор от 1999 г.

Чест и признание! Номинирани сме за „Грами“ – невероятно усещане!“, написа Ешкенази на стената си във Фейсбук.

Победителите ще бъдат обявени на 12 февруари 2017 г.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах