Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Двама министри виждали нарушения в управата на НДК

Томислав Дончев и Лиляна Павлова с обяснения за Двореца на културата

Томислав Дончев и Лиляна Павлова на заседанието на временната комисия в парламента. Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова - Двама министри виждали нарушения в управата на НДК

Томислав Дончев и Лиляна Павлова на заседанието на временната комисия в парламента. Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова

Двама министри са откривали нарушения и лоши практики в управлението на НДК досега, стана ясно на заседанието на временната парламентарна комисия, която разглежда ръководството на Двореца. И Томислав Дончев, и Лиляна Павлова – бивши принципали на дружеството – разказаха пред членовете на комисията за съмненията си от последните две години в провеждането на обществени поръчки, липса на бизнес план и план за оздравяване на дружеството – но не стана ясно защо чак сега се е пристъпило към смяна на ръководството, предава „Клуб Z“.

По време на първото заседание на комисията нито веднъж не е било споменато името на Мирослав Боршош, нито на други членове от управата на НДК.

Първо Томислав Дончев (принципал на Двореца около година и половина до края на втория мандат на Бойко Борисов) обясни, че две години поред дружеството е било на загуба от около 9 млн. лева годишно. Министърът тогава искал на няколко пъти бизнес план за развитие, но такъв не му бил предоставен. Даваните наместо това устни пояснения не били задоволителни.

В изложението си Лиляна Павлова (принципал на НДК от началото на третото правителство „Борисов“) заяви, че в дружеството били открити множество нарушения по няколко направления по поискани проверки.

„Изисках актуален бизнес план и инвестиционен план, както и оздравителния план на дружеството, което е на загуба от 3 милиона лева от началото на годината. До датата, на която бях принципал на дружеството, такова не ми беше дадено”, обяви Павлова, цитирана от „Клуб Z“.

Според Лиляна Павлова дружеството не е имало нито вътрешни правила, нито график за обществените поръчки. До момента външният одит и проверките на обществените поръчки са стигнали до заключения за нарушения, а още текат проверките на Главния инспекторат на МС и на АДФИ.

Павлова обаче уточни, че „ако някой е допуснал нарушения в самите процедури, това не значи, че договорите са незаконни“.

Според нея външният одит не излиза със заключение за финансовото състояние на дружеството НДК, защото не му е била предоставена достатъчно информация и документация от ръководството.

Констатираните нарушения около ремонта и оборудването на сградата за председателството, цитирани от Клуб Z, са следните:

– Закъснение в планирания график за ремонтите дейности;

– Не е внесен проект за ремонта, не е имало издадени разрешения за строеж от ДНСК за дейностите, които не са „текущ ремонт“, а свързани със строителство. Не са подадени документи за издаване на право на строеж;

– В обществената поръчка за оборудване на залите и пространствата за председателството не е бил предвиден пресцентър и съответна техника, което е наложило отпускането на допълнителни пари – 1,8 млн. лв.;

– Не е имало линеен график за строително-монтажните работи и синхронизиране с монтажа на оборудване, както и план как те ще се съчетаят с продължаващата културна програма в НДК.

Според министър Павлова е поискано допълнително анексиране на договорите по обществените поръчки за ремонта и оборудването в размер на до 50% от вече сключените договори с изпълнителите. Анексът за строеж обаче не е бил одобрен в пълнота – причината е становище на Агенцията за обществени поръчки, според които част от исканията за дофинансиране не отговарят на критериите по закон за „непредвидени обстоятелства“, които оскъпяват дейностите. Одобрено е обаче искането за повече пари по изпълнението на търга за техника. Така от допълнително поисканите около 36 милиона лева, одобрени са 28 милиона лева, отбеляза Павлова.

Министърът на културата Боил Банов обяви, че няма какво да каже по същество за управлението на НДК досега, защото е принципал на дружеството едва от 8 дни. Той гарантира, че ремонтът на сградата ще завърши в срок, за да се проведе без проблеми председателството.

Банов допълни, че разрешението за сключване на анекси по строително-монтажните работи и договор за техника се прави по времето на министра от служебния кабинет Деница Златева. Заседанието на комисията започна с въпрос от ГЕРБ защо Златева не се явява пред комисията, но председателката Диана Йорданова прочете писмо от Златева, че до 24 юли е в САЩ в командировка и отпуск, планирани отдавна, но е готова да бъде изслушана до края на месеца.

„Четирите милиона лева разходи, които не са по строително-монтажните работи, а по други дейности – отново по времето на Деница Златева е изготвено предложение от работна комисия да бъдат признати като част от строителните дейности“, обясни Боил Банов.

Лиляна Павлова опроверга твърденията в някои издания, че председателството на Съвета на ЕС може да бъде отнето на България – тя определи тези публикации като пример за разпространяване на фалшиви новини и гарантира, че всички около 1500 събития, планирани до момента, ще се състоят.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах