Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Двама съдят „Гугъл“ за „дискриминация на белите мъже“

Мъжете се оплакват от политиката на джендър равноправие, а жените - от по-ниско заплащане за еднаква работа

Главният изпълнителен директор Сундар Пичай твърди, че Джеймс Деймор насажда опасни джендър стереотипи в компанията. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Двама съдят „Гугъл“ за „дискриминация на белите мъже“

Главният изпълнителен директор Сундар Пичай твърди, че Джеймс Деймор насажда опасни джендър стереотипи в компанията. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията „Гугъл“ е обвинена в „дискриминация на белите мъже с консервативни възгледи“. Джеймс Деймор и Дейвид Гудман, двама бивши инженери в компанията, са се обърнали с групов иск срещу фирмата във Върховния съд на окръг Санта Клара, щата Калифорния, съобщава Би Би Си.

Организатор на служебния иск е Джеймс Деймор, уволнен миналата година за служебна записка, в която се говори за биологическите различия между мъжете и жените и се подлага на критика провежданата от ръководството политика на джендър равноправие. В своя иск Деймор и Гудман твърдят, че при наемането на служители „Гугъл“ прибягва до незаконни квоти, за да наема колкото се може повече жени и представители на малцинствата.

Те обвиняват компанията в дискриминация на останалите сътрудници и в неспособност да защитят служителите с консервативни възгледи, в това число и привържениците на президента Доналд Тръмп.

В иска се говори, че в компанията мъжете открито биват заплашвани и подлагани на тормоз и унижение. Твърди се, че „Гугъл“ открито унижава мениджърите, които не изпълняват поставените им задачи, като понякога се стига до публично освиркване по време на събрание.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Служебната записка на Деймор предизвикала разгорещена дискусия за свободата на словото на работното място и различията в Силициевата долина. В иска Деймор настоява, че записката не е била предназначена за разпространение извън компанията. Той казва, че просто е попълнил бланка за отзиви след посещение на конференция за многообразието и включеността.

Коментирайки уволнението на Деймър, шефът на „Гугъл“ Сундар Пичай заявява, че някои части от записката нарушават правилника на корпоративната етика. Те насаждали опасни джендър стереотипи на работното място.

Но Деймър твърди, че получил много лични послания от сътрудници на Гугъл, които му благодарят за неговата откритост.

В съда е подаден и друг иск срещу „Гугъл“ – от бивши служителки на компанията. Те твърдят, че жените в „Гугъл“ получават по-малко пари от мъжете за една и съща работа. В момента американското Министерство на труда изяснява нарушаван ли е в „Гугъл“ законът за равното заплащане на труд.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах