Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Двама ученици на Райна Кабаиванска лауреати в конкурса „Гена Димитрова“

За пръв път първата награда при мъжете се присъжда на двама оперни певци

Рейналдо Дроз на гала концерта на финала на конкурса „Гена Димитрова“ в Плевен. Снимка: Плевенска филхармония - Двама ученици на Райна Кабаиванска лауреати в конкурса „Гена Димитрова“

Рейналдо Дроз на гала концерта на финала на конкурса „Гена Димитрова“ в Плевен. Снимка: Плевенска филхармония

Тенорът Рейналдо Дроз и басът Страхиня Джокич, и двамата възпитаници на Райна Кабаиванска, си поделят първото място в конкурса за млади оперни певци „Гена Димитрова“. За първи път в 4-годишната история на състезанието първата награда при мъжете се присъжда на двама лауреати. Конкурсът, посветен на 80-годишнината от рождението на оперната прима Гена Димитрова, завърши снощи, 25 май, с гала концерт на открито в центъра на Плевен.

В събитието участие взеха победителите, които пяха под диригентството на маестро Найден Тодоров, председател на журито, директор и главен диригент на Софийската филхармония. При жените триумфът бе на Гергана Георгиева, която получи специална покана да участва в спектакъл на Варненската опера. Традиционно Софийската филхармония връчва награди на победителите и те ще имат изява заедно с нейния оркестър.

Рейналдо Дроз е познат на ценителите, имал е изяви пред родната публика със Софийската филхармония и на сцената на Софийската опера. Венецуелският тенор е пял в ролята на Ернесто в „Дон Паскуале“ от Доницети, а на 4 юни ще се въплъти в образа на Херцога на Мантуа в постановката на „Риголето“ в Операта в столицата.

Басът Страхиня Джокич от Сърбия също е участвал в спектакъл на Софийската опера, бил е Оровезо в „Норма“ от Белини.

Въпреки пандемията организаторите отчитат голям интерес и тази година – участвали са 31 певци от пет държави. Журито е в състав Найден Тодоров (председател), Адриан Холендер от Австрия (мениджър), проф. Нико Исаков, Дарина Такова и Калуди Калудов. Конкурсът „Гена Димитрова“ се организира от Плевенската филхармония и Община Плевен под патронажа на Министерство на културата.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС