Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Две 500-годишни картини на Рафаело открити във Ватикана

Негови са алегориите на Правосъдието и Приятелството по стените на банкетния салон, известен като Залата на Константин

Фреската Правосъдието е дело на Рафаело Санцио. Снимки: Стопкадри от видео на Си Ен Ен - Две 500-годишни картини на Рафаело открити във Ватикана

Фреската Правосъдието е дело на Рафаело Санцио. Снимки: Стопкадри от видео на Си Ен Ен

Фрески на италианския живописец Рафаело Санцио са били открити по време на почистване във Ватиканските музеи, съобщава Си Ен Ен.

Експертите предполагат, че това са последните картини, нарисувани от майстора преди ранната му смърт на 37-годишна възраст през 1520 г. И двете творби са на около 500 години.

„Чувството е удивително! Когато знаеш, че това най-вероятно са последните произведения на великия художник, можеш почти да усетиш присъствието му“, заявява главният реставратор на Ватикана, Фабио Пиачентини, отговорен за откритието.

Изобразени са две женски фигури, едната от които олицетворява Правосъдието, а другата – Приятелството. Нарисувани са около 1519 г. Художникът е починал преди да успее да довърши фреските по стените на стаята. След смъртта на Рафаело други художници са довършили работата му и двете картини от Рафаело са били забравени.

Уликите

През 1508-а Рафаело е получил поръчка от папа Юлий II да украси стените в личните му покои. Художникът изрисувал три стаи, известни днес като Стаите на Рафаело, с прочути фрески като „Атинската школа“. След това обмислял да украси и четвърта стая, най-голямата в апартамента, банкетна зала, известна като Залата на Константин. Планирал да рисува с маслени бои вместо с традиционната техника фреско (il fresko).

В книгата „Животописи на най-значимите живописци, скулптури и архитекти“ от 1550 г. Джордо Вазари свидетелства, че Рафаело е започнал работа по две фигури, експериментирайки с масло. Тази улика се оказва ключова за откритието. Когато реставраторите започнали да почистват стените на Залата на Константин през 2017 г., те забелязали, че двете женски фигури на една от стените са нарисувани с маслени бои, докато останалите изображения по стените са изпълнени с техниката фреско.

Детайл от фреската „Приятелство“

Ултравиолетовите и инфрачервени снимки потвърдили съмненията на изследователите: тези две изображения не били като останалите, модерните технологии ясно сочели използването на маслени бои. За очите на експертите ръката на Рафаело била очевидна и по други причини.

Четката

Ватиканският реставратор Фабио Пиачентини казва, че в работата с четката личи увереност, която е типична за Рафаело:

„Това е начинът, по който се движи четката – дори на най-фините места, където са използвани най-тънките косъмчета“.

Според Пиачентини, Рафаело създава и необичайни цветови нюанси, които започват да се проявяват по време на почистването. Фактът, че под двете фигури няма следи от подготвителна рисунка, каквато би използвал всеки по-неуверен художник, е още един знак, че тук е пипала ръката на маестрото, обяснява той.

Детайл от фреската „Правосъдие“

Ръководителят на Ватиканските музеи Барбара Ята съобщи, че реставрацията на работите на Рафаело и цялата стая ще продължи поне до 2022 г.:

„Това е един от най-важните проекти през последните десетилетия – като изключим Сикстинската капела – във Ватиканските музеи“, казва Ята.

Въпреки че е малко вероятно да има други скрити шедьоври по стените на Ватикана, реставраторите и учените към музеите винаги държат очите си отворени на четири:

„В това е красотата на различните ни проекти – казва Ятта. – Продължаваме… Търсенето никога не свършва“.

Сметката

Реставрацията на двата преоткрити произведения на Рафаело и останалата част от Залата на Константин във Ватикана ще струва 2,7 милиона евро. По-голямата част от този разход ще бъде покрита от нюйоркския клон на Патроните на Ватиканското Изкуство, казва директорът на Ватиканските музеи Барбара Ята. Патроните са специална група от донори, главно от САЩ, но и от Европа и все повече от Азия, които подкрепят възстановяването на произведенията на изкуството във Ватикана.

„Всяка година ние правим една книга с проектите ни – казва Ята, – това са важни проекти, които имат нужда от финансиране – и споделяме идеи с тях“.

Всеки може да стане патрон на ватиканското изкуство срещу годишна такса за членство в размер на 600 долара. След това членовете могат да „осиновяват“ специални проекти за реставрация от Книгата с желания на Ватиканските музеи и да допринасят за възстановяването и съхраняването на световното културно наследство във Ватикана.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах