Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Две българки на корицата на френско списание за кино

Филмът „Ссетри“ на Весела Казакова и Мила Милева днес ще има световна премиера в Кан

Мария Бакалова и Ралица Стоянова на корицата на сп. „Френски филм“ от броя на 14 юли. Снимка: lefilmfrancais.com - Две българки на корицата на френско списание за кино

Мария Бакалова и Ралица Стоянова на корицата на сп. „Френски филм“ от броя на 14 юли. Снимка: lefilmfrancais.com

Българският филм „Сестри“ (Women Do Crу), който ще има световна премиера на фестивала в Кан на 14 юли, е на корицата на ежедневното списание „Френски филм“. Изданието за 14 юли изтъква продукцията на Мина Милева и Весела Казакова, която ще дебютира в програмата „Особен поглед“ с кадър от филма, на който са Ралица Стоянова и Мария Бакалова.

Тази седмица изданието, основано през 1944 г. и посветено на всички сфери на киното с фокус върху икономическите аспекти, е посветено почти изцяло на фестивала в Кан – дългоочаквано събитие след отлагането на миналогодишното издание. „Сестри“ е единственият филм, който ще представи страната ни в конкурсната програма.

Основна тема на филма са протестите около ратифицирането на Истанбулската конвенция у нас през 2018 г. На фокус е мястото на жените в едно патриархално общество като българското. Сюжетът е вдъхновен от преживяванията на Биляна Казакова, която създава историята и черновата на сценария. Действието се развива паралелно в София и в провинцията на фона на негодуванието срещу европейския документ.

В актьорския състав на филма е и Йосиф Сърчаджиев.

Очаква се екипът на филма да премине по червения килим в Кан по-късно днес – прожекцията е насрочена за 14 ч. местно време (15 ч. за България).

Вижте още: РЕЖИСЬОРКИТЕ НА ФИЛМА ЗА БОРБИТЕ ОКОЛО ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ С ИНТЕРВЮ ЗА „ВАРАЙЪТИ“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90