Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Две български премиери в международния конкурс на „София филм фест“

В програмата са „Добрият шофьор“ на Тонислав Христов и „Изкуството да падаш“ на Орлин Милчев (видео)

Малин Кръстев и Герасим Георгиев в сцена от „Добрият шофьор“ - Две български премиери в международния конкурс на „София филм фест“

Малин Кръстев и Герасим Георгиев в сцена от „Добрият шофьор“

Два български филма ще имат премиера в международната селекция на „София филм фест“. Фестивалната публика ще гледа „Добрият шофьор“ Тонислав Христов и „Изкуството да падаш“ на Орлин Милчев. В международния конкурс на кинофорума обичайно влизат 12 заглавия от цял свят, които ще бъдат оценявани от международно жури. Датите на СФФ все още не са обявени. 

„Добрият шофьор“ разказва за таксиметровия шофьор Иван, който се опитва да поправи грешките от миналото – спестява пари от курсовете си в курорта „Златни пясъци“, за да се върне при съпругата и сина си във Финландия. Проблемите и грижите се умножават и ако въобще успее да стигне до другия край на Европа, дали Иван ще съумее да поправи това, което някога е било разрушено?

В главните роли са Малин Кръстев, Герасим Георгиев-Геро, Слава Дойчева, Алма Пьойсти („Туве“) и други. Филмът е игрален пълнометражен дебют на документалиста Тонислав Христов, сценарият е писан от него, продуцента Каарле Ахо и Константин Божанов („Аве“, „И после светлина“).

Световната премиера на „Добрият шофьор“ се състоя в края на 2022 г. в програмата на 62-рия Международен филмов фестивал в Солун 2022 г. След това бе представен и в програмата на фестивала в Котбус, предстои му участие в Гьотеборг през февруари.

Другото обявено заглавие – „Изкуството да падаш“, е пълнометражен дебют на Орлин Милчев. Проследява се историята на затворената в себе си 17-годишна Бори, която живее само с грижовния си дядо и с артистичната си, но алкохолно зависима майка. Израснала без баща, Бори не се огъва пред униженията на момчетата. Започва да тренира джудо и постепенно осъзнава, че преди да се научи да побеждава другите, трябва да победи самата себе си. Чувствителна, но устойчива, Бори показва крехката ранимост на търсещите себе си млади хора, както и съкровените им мечти.

В ролите са Елена Замяркова, Александра Сърчаджиева, Ивайло Христов, Иван Бърнев, Валери Йорданов. Сценарият е на Неда Филчева и Марин Дамянов, оператор е Емил Христов.

Филмът е с награда „Златна роза“ за дебют в пълнометражното игрално кино.

Междувременно още едно заглавие бе обявено в програмата – „Майка“ на Зорница София ще бъде част от балканската селекция на фестивала. Филмът ще има и широко разпространение и ще тръгне по кината у нас този петък, 13 януари.

Председател на журито на „София филм фест“ е македонският режисьор Милчо Манчевски, който ще представи у нас най-новия си филм „Каймак“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС