Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Две планети колкото Земята се крият в Слънчевата система

Отвън Нептун и Плутон

Излишъкът от обекти с необичайни орбитални параметри кара учените да вярват, че има невидими сили, които променят разпространението на орбиталните елементи. Според тях обяснението за това е, че непознати планети се намират  отвъд Нептун и Плутон. - Две планети колкото Земята се крият в Слънчевата система

Излишъкът от обекти с необичайни орбитални параметри кара учените да вярват, че има невидими сили, които променят разпространението на орбиталните елементи. Според тях обяснението за това е, че непознати планети се намират отвъд Нептун и Плутон.

Поне две планети, които биха могли да са по-големи от нашата, се „крият“ на ръба на нашата Слънчева система. Смята се, че небесните тела се намират по-далече от Слънцето, отколкото е Нептун и планетата-джудже Плутон, съобщава „Индипендънт“.

Доказателства за това учените получили, след като са наблюдавали поток от космически камъни, известни като транснептунови обекти (бел. ред. – космически тела, които се намират в Слънчевата система, но обикалят около Слънцето отвъд орбитата на Нептун). Астрономите са на мнение, че камъните са с различна форма и големина и се движат в неочаквани посоки, което индикира, че са привлечени от нещо, което не се вижда.

Професор Карлос де ла Фуенте Маркос, който е водещ на екипа учени, открили планетите, казва: „Излишъкът от обекти с необичайни орбитални параметри ни кара да вярваме, че има невидими сили, които променят разпространението на орбиталните елементи. Най-вероятното обяснение за това е, че други, непознати за нас планети, се намират отвъд Нептун и Плутон. Ако сме прави в това си предположение, то тогава популацията на стабилни астероиди може и да е управлявана от далечна, неоткрита планета, по-голяма от Земята. Точният номер за това колко тела наистина биха могли да се крият още в Слънчевата система е неясен, имайки предвид, че базата данни, с която разполагаме, е доста ограничена. Но нашите изчисления предполагат, че би трябвало да има поне още две планети в границите й.”

Един от проблемите на тези размишления е, че теорията не пасва на предвижданията на компютърната симулация за формирането на Слънчевата система – според нея няма други планети, които да се движат в орбитите отвъд Нептун.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg