Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Две премиери в театъра, паралелни вселени

Шумът на върбите и За теб

Сцена от "Шумът на върбите", премиерен спектакъл на Сатиричния театър. - Две премиери в театъра, паралелни вселени

Сцена от "Шумът на върбите", премиерен спектакъл на Сатиричния театър.

Българската театрална сцена и тази седмица няма да излезе от своята паралелна вселена, която обикновено обитава. Две премиери влизат в столичния афиш – едната е жизнерадостен мюзикъл, а другата разказ за страха. В Сатирата бе премиерата на мюзикъла „Шумът на върбите“ по книгата на Кенет Греъм, а на „Открита сцена“ (бившият „Сълза и смях“) – „За теб“, новата пиеса на Яна Борисова, посветена на Христо Мутафчиев.

„Шумът на върбите“ е шедьовър, който за първи път ще бъде представен на българска сцена от режисьора Здравко Митков. Публиката ще види приключенията на Къртичко, Плъхчо, Жабока, Язовеца и техните приятели, които празнуват пробуждането на природата в долината на река Темза. Произведението излъчва бодро светоотношение, огромна любов към живота, конфликтите в него са преодолими, случките – наситени с английски незлоблив хумор.

„За теб” е много лична изповед и пиеса, която по думите на Христо Мутафчиев може да спечели международна слава. Текстът е писан от Яна Борисова специално за Мутафчиев и за Станимир Гъмов. „За теб“ е откровен, брутален и… смешен мъжки разговор за любовта, живеенето, летенето и всичко, от което ни е страх. Пиесата разказва историята на две „изгубени” момчета – братя, които взаимно се превеждат през емоционални тресавища и лабиринти, показвайки ни какво значи да се придвижваш в непрогледен мрак и вместо „помощ”, да крещиш „не ме е страх” и да пееш.

Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов - братя в спектакъла "За теб".

Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов – братя в спектакъла „За теб“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg