Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Две руски пиеси и руски постановъчен екип в Народния театър

„Русалка”, започната от Пушкин и завършена от Набоков, ще има премиера на Сцена „Апостол Карамитев”

Пушкин не завършва пиесата „Русалка“, прави го Набоков 100 години по-късно. Репродукция: Уикипедия - Две руски пиеси и руски постановъчен екип в Народния театър

Пушкин не завършва пиесата „Русалка“, прави го Набоков 100 години по-късно. Репродукция: Уикипедия

Руска пиеса с руски постановъчен екип и български режисьор с руско образование е най-новата премиера на Народния театър, съобщиха от институцията. „Русалка“ – едноактна любовна драма, написана от Пушкин и довършена от Владимир Набоков, ще има премиера на 22 април на Сцена „Апостол Карамитев“.

Пиесата е една от литературните загадки в руската драматургия – нейният автор Александър Пушкин никога не я е публикувал, нито я е завършил, но мнозина автори след него са се опитали да я допишат.

Пушкин започва работа по „Русалка“ през 1829-а и продължава през 1832 година. Точно 110 години по-късно, през 1942 г., вече емигрант в САЩ, Владимир Набоков написва най-известния завършек на пиесата в рамките на две страници. Именно с този текст работи режисьорката Теодора Лилян, завършила наскоро театрална режисура в Санкт Петербург.

Драматург на спектакъла е Роман Должанский. Той за втори път се изявява като драматург в Народния театър след „Нора“ под режисурата на Тимофей Кулябин. Должанский, който е известен като театрален критик и драматург в Русия, все още работи активно там.

Художничката Ксения Перетрухина е от руските театрални дейци, които изразиха протеста си срещу войната почти непосредствено след избухването ѝ и в момента живее в Хелзинки. „Русалка“ е първата постановка на Народния театър, на която Перетрухина е художник.

Художникът по осветление на спектакъла Иля Пашнин е един от видните московски светлинни дизайнери. Само след месец предстои премиера на нова постановка с негово участие в Музея на Москва.

В „Русалка“ играят актьорите Деян Ангелов, Благовест Благоев, Илияна Коджабашева, Явор Вълканов и др.

На 25 април на Камерна сцена в Народния театър предстои премиера на още една руска пиеса – „Разходка с Гогол“, по текстове на руския класик. Сценичната адаптация и режисура на сатиричния текст е на Катя Петрова. Драматург и преводач е Майа Праматарова. Постановката е в рамките на платформата „Театър Плюс“ на Камерната сцена на Народния, в която се изследват нови драматургични и сценични тенденции на съвременния театър.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg