Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Две софийски павета заминават за Ню Йорк

Филми с българско участие взеха наградите на So Independent

Идеята за трофея е вдъхновена от ролята на павето в съвременния градски свят за търсене и отстояване на независимостта във всички нейни форми: духовна, културна, политическа... Снимка: Емил Георгиев - Две софийски павета заминават за Ню Йорк

Идеята за трофея е вдъхновена от ролята на павето в съвременния градски свят за търсене и отстояване на независимостта във всички нейни форми: духовна, културна, политическа... Снимка: Емил Георгиев

Шестото издание на ежегодния фестивал за независимо американско кино So Independent завърши в неделя вечерта с първото връчване на наградата „Независим дух на София”. И в двете категории, „Най-добър документален” и „Най-добър игрален филм”, заглавия с българско участие получиха призовете – жълти павета, дело на художника Стефан Николаев. Сега предстои отличията да заминат зад Океана.

Наградата представлява емблематично за българската столица жълто паве, изработено от бронз. Идеята за трофея е вдъхновена от ролята на павето в съвременния градски свят за търсене и отстояване на независимостта във всички нейни форми: духовна, културна, политическа…

„Радвам се много, че и двете награди, които заминават за Ню Йорк, са за филми, създадени с българско участие“, каза главната организаторка и вдъхновителка на фестивала Жана Караиванова.

За най-добър документален филм на церемонията бе обявен „Глутницата“ – разказ за шестима братя, които, заключени в манхатански апартамент от баща си, опознават живота и света основно чрез киното. Продуцент на филма е българката Изабела Ценкова.

Филмът „Докоснати от огъня“ е заснет от български оператор.

Филмът „Докоснати от огъня“ е заснет от български оператор.

При игралните филми спечели „Докоснати от огъня“ – история за красотата и ужаса в романтичната връзка на двама влюбени, страдащи от маниакално-депресивни разстройства. Българските имена тук са на продуцентката Кристина Николова и оператора Александър Станишев.

Непосредствено след церемонията се състоя ексклузивната за България прожекция на филма „Септември в Шираз“ – според продуцента Лес Лаудън, „първият американски филм от категория А, направен 99% от български екипи“, и с участието на две големи кинозвезди. Салма Хайек и Ейдриън Броуди са в ролите на заможно еврейско семейство в Техеран, което е подложено жестоко преследване по време на Ислямската революция (Вижте рецензията на „Гардиън“ за филма в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90