POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Двете лица на лудостта в Сатиричния театър

Калин Сърменов режисира „Луди за връзване“ от Лоран Бафи

Актьорите Божидар Мицев и Албена Михова в сцена от „Луди за връзване“. Снимка: Петър Петров/Сатиричен театър - Двете лица на лудостта в Сатиричния театър

Актьорите Божидар Мицев и Албена Михова в сцена от „Луди за връзване“. Снимка: Петър Петров/Сатиричен театър

Ясно е защо Калин Сърменов е харесал интригата в „Луди за връзване“ на френския автор Лоран Бафи, за да постави пиесата в Сатиричния театър. На сцената се събират персонажи, които предлагат зрелищно разкриване на различни характери и комплекси сред атмосфера на неподправен смях, но и със сериозно социално послание.

Три жени и трима мъже влизат едновременно в лекарски кабинет на преглед, очевидно при психиатър. За това се досещаме, защото те веднага започват да демонстрират фобиите си. Медицинската сестра (Албена Михова) ги записва, докато решава кръстословица, но и тя не е съвсем в ред. Актьорите разполагат с изобилие от възможности, за да докажат, че съвсем основателно са в трупата на най-смешния столичен театър. Най-изобретателният, но и най-ощастливен от сюжета, е Кирил Ефремов. Неговият човек не може да спре да ръси псувни и мръснишки клетви, придружавайки ги със съответните жестове. Особено забавна става сцената, когато той разговаря с някоя от жените. Този недостатък го е направил смачкан и потиснат, че даже го е прегърбил. Майсторски изграден образ.

Борислав Захариев е в ролята на таксиметров шофьор, който безспирно брои всичко, изпречило се пред погледа му. Екзактен и мрачен тип. Нервна и боязлива, жената на Деляна Хаджиянкова не може да се отпусне, без да се стряска, че е забравила у дома нещо включено в контакт.

Деляна Хаджиянкова (в средата) в сцена от спектакъла. Снимка: Петър Петров/Сатиричен театър

Пациентката на Стела Ганчева дезинфекцира всичко, до което се докосва, и непрекъснато мие ръцете си. Момичето на Анита Ангелова винаги повтаря думите си, недостатък, придобит по време на работата ѝ като фитнес треньор. Първото, което гледа пациентът на Божидар Мицев, е дали нещата са в симетрия. И чак тогава действа.

Лудите чакат доктора, който закъснява. Тази част от представлението изобилства със смешни пози и жестове. И точно когато зрителите са отпуснати, развеселени и настроени за комедия, усмивките замръзват по лицата им. Неочаквано действието завива към сериозно развитие, след като в остро спречкване медицинската сестра пада мъртва. Пациентите скоростно напускат, за да не ги хване полицията. А зрителят, подсетен от умелата режисура, започва да се пита дали са чак толкова луди, колкото изглеждат.

Сценографията на спектакъла – семпла, но многозначителна, е на Боряна Семерджиева. Хореографията на неспокойните пациенти, мятащи се насам-натам, е на Татяна Янева. Популярният сценичен композитор Асен Аврамов е автор на музиката.

Този спектакъл успешно илюстрира стария символ на театъра – сплетените маски на комедията и трагедията. И както винаги Сатиричният театър защитава името си – сатирата надделява над семплото веселие.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg