Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Движение за борба със сексуалния тормоз основаха в САЩ

Всички в черно на церемонията по връчването на Златните глобуси, призовават създателите на проекта

Актрисите Натали Портман, Кейт Бланшет и Ема Стоун подкрепиха движението в подкрепа на пострадалите от секстормоз на работното място.  Снимки: ЕПА/БГНЕС  - Движение за борба със сексуалния тормоз основаха в САЩ

Актрисите Натали Портман, Кейт Бланшет и Ема Стоун подкрепиха движението в подкрепа на пострадалите от секстормоз на работното място. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Работещи в областта на театъра, киноиндустрията и телевизията в САЩ основаха движение за защита на жените от сексуален тормоз и дискриминация. Инициативата, наречена Time’s Up (Времето изтече), е подкрепена от над 300 души, сред тях и актрисите Натали Портман, Ема Стоун, Риз Уидърспун, Кейт Бланшет, Ашли Джъд, Ева Лонгория, Кери Уошингтън, съобщава Би Би Си.

За оказване подкрепа на пострадалите от тормоз е създаден специален фонд, в който се събират дарения на платформата GoFundMe. За по-малко от две седмици от съществуването на проекта, създателите му успяха да съберат 13 млн. долара от планираните 15. Събраните средства ще бъдат използвани за заплащане основно на юридическа помощ както на жени, така и на мъже, пострадали от сексуален тормоз на работните си места. Планира се да се помага на първо място на хора, които не са в състояние сами да си платят юридическите услуги; по правило това са работници в сферата на услугите, а също и заетите в селското стопанство и производството.

Създатели на проекта призовават да се сложи край на проблемите с неравенството между половете и дисбаланса във властта, така че все повече жени да заемат влиятелни позиции и да получават еднакво заплащане с мъжете за еднакъв труд.

„Време е да се сложи край на необходимостта жените да се борят, за да бъдат приети за равнопоставени, да растат професионално и да бъдат чути. Времето на този непробиваем монопол приключи“, пише в обръщение на уебсайта на проекта.

Участниците в Time’s Up заявяват, че ще се борят и за приемането на по-строги закони в областта на защитата от тормоз и дискриминация. Те предлагат и въвеждането на глоби за компании, в които има такива случаи. За да бъде обърнато повече внимание на проблема, от движението приканват жените от киноиндустрията да се облекат в черно на церемонията по връчването на наградите „Златен глобус“ на 7 януари.

В последните месеци в САЩ избухнаха много скандали, свързани със случаи на сексуален тормоз. Първият обвинен бе прочутият холивудски продуцент Харви Уайнстийн. През декември списание „Тайм“ обяви за „личност на 2017 година“ „нарушителите на мълчанието“ – жени и мъже, които открито разказаха за тормоза, на който са били подложени на работните си места. През миналата популярност в социалните мрежи получи и хаштага #MeToo, помогнал на много жертви на сексуален тормоз да споделят личните си истории.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg