Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Движението срещу климатичните промени запазено за белите?

Расизмът е често срещано явление и в екологичното движение, твърдят цветнокожи активисти

Снимка на ЕПА от протест на екоактивистите на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, с участието на Грета Тунберг. Тъмнокожите участници не са отрязани от кадъра. - Движението срещу климатичните промени запазено за белите?

Снимка на ЕПА от протест на екоактивистите на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, с участието на Грета Тунберг. Тъмнокожите участници не са отрязани от кадъра.

Когато Ванеса Накате отправя запитване в Туитър до „Асошиейтед прес“ защо е изрязана от обща снимка, тя дори не предполага, че това ще предизвика сериозен международен спор за разнообразието в климатичното движение.

Накате е гост на пресконференция, част от Световния икономически форум в Давос, но когато се прибира вкъщи открива, че в медиите не е спомената сред гостите, нито един от коментарите ѝ по въпросите на климата не е включен – и дори е изрязана от обща снимка.

Все едно въобще не съм била там“, казва тя пред „Гардиън“.

 

23-годишната активистка от Уганда присъства на събитието заедно с други познати имена, сред които Грета Тунберг, Лукина Тил, Луиза Нойбауер и Изабел Акселсон. Когато агенцията публикува снимката обаче, нея я няма, а на фокус са четирите бели активистки.

Тя отправя въпроса си към „Асошиейтед прес“ от чисто любопитство, но не подозира, че той ще я изпрати в непознати води – дебата в социалните мрежи срещу дискриминацията на чернокожите и расизма.

Климатичните активисти с различен цвят на кожата се изтриват – коментира тя. – Други също се свързаха с мен, за да кажат, че същото се е случило и с тях, но не са имали куража да му обърнат внимание публично.“

След вълна от недоволство, изрязаният кадър в профила на „Асошиейтед прес“ е заменен с оригиналната фотография, а агенцията се извинява на Накате на стената си, но и лично. От там казват, че тя не е умишлено изрязана и не са имали лоши намерения, но момичето остава скептично – на някои от кадрите тя е по средата, но медията не е избрала да качи тези снимки.

И докато някои смятат, че това е безобидна грешка, Накате е на мнение, че това е част от непрекъснатото заглушаване на гласовете на различните хора в климатичния активизъм.

18-годишната Джейми Марголин – с латино-американски произход, основателка на климатичната група „Zero Hero“ – казва, че изрязването на активисти от снимки е просто метафора за изрязването им от общата картина на екологичното движение. Често пъти към нея са се обръщали хора, които се оплакват, че не могат да се намерят на кадрите от дадено събитие или думите им не са записани, дори и въпросното събитие да е организирано от тях самите. Затова и Марголин е изненадана, че това е първият сблъсък на Накате с расизма, а би трябвало представителите на по-бедните държави да са в центъра му, тъй като основно те ще пострадат най-много, ако климатичната криза продължи.

Изследователи на проблема коментират, че западното общество, включително и младите хора, вече е възприело, че климатичното движение е „запазено за белите“.

Накате няма проблем да бъде сравнявана с Грета и признава, че 17-годишната шведка я е вдъхновила да протестира пред парламента на Уганда. Тя е и сред лицата на кампании за защита на горите в Конго и други инициативи на територията на Африка.

Колкото и да ме нарани този случай, радвам се, че насочи вниманието към активистите в Африка – споделя Накате. – Може би медиите ще започнат да ни обръщат внимание не само когато сме жертви на подобни инциденти.“

Друга активистка също твърди, че медиите я пренебрегват за сметка на Грета – 8-годишната Лайсиприя Кангуджам от Манипур е наречена „Грета Тунберг от Индия“, но в серия от публикации в Туитър момичето обяснява защо не е съгласно с прякора си. Съгласява се, че двете имат еднакви цели, но историите и личностите им силно се различават. Освен това, твърди Кангуджам, тя е започнала движението си през юли 2018 г., тоест по-рано от протестите на Грета пред шведския парламент. За да докаже твърдението си, тя прилага видео, на което държи плакат с настояване закон за климатичните промени да бъде прокаран в парламента.

За първи път се обърнах към световните лидери в Монголия на събитие на ООН на 4 юли 2018 г.“, допълва тя.

Това дава началото на нейното „детско движение“ (Bachpan Andolan), чиито послания за незабавни мерки срещу климатичните изменения са насочени към световните лидери. Кангуджам напуска училище през февруари 2019 г., когато е само на 7 и е обидена, че е „жертвала“ голяма част от живота си на крехка възраст, само за да бъде наречена накрая „Грета от Индия“.

Макар и да започва движението си по-рано, през декември Кангуджам споделя снимка с Грета и я нарича „вдъхновение“. На кадъра двете с Тунберг държат плакат с надпис:

Скъпи господин Нарендра Моди, вкарайте Закона за климатичните промени в настоящата сесия на парламента. Моля, спасете нашето бъдеще. Сега съм с вдъхновението си Грета Тунберг, за да окажем натиск над Вас и световните лидери. Не може да ни подценявате“.

 

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90