Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Двойкаджията Местан

Абстрактните права не могат да се хванат и да се пипнат. Но европейските парични потоци, отпускани за интеграция на ромите могат

Снимка: Румен Добрев - Двойкаджията Местан

Снимка: Румен Добрев

Със своята абстрактна грижа за ромския етнос Лютви Местан допусна гаф. Направи си истинско харакири. Постъпи като новобранец в политиката. Като пълен двойкаджия.

Защото и без да сме дипломирани политолози и анализатори, ние помним, а и всеки помни: до онзи ден, до кабинета Борисов – 2, ДПС беше пряко или косвено във властта повече от 10 години. За това време ДПС не направи нищо за ромското население, освен да отгледа ново котило ромски барони, които да му осигуряват гласове по време на изборите.

ДПС отгледа свои млади кадри и ги обучи, но не направи същото с младите роми. А ги остави да обикалят с каруци градовете и да събират отпадъци. Та има ли по-тъжна гледка от покатерените на каруците невръстни съпруг и съпруга, чието бъдеще се крие единствено в кофите за смет! За 10 години събирането на отпадъци се превърна в основен поминък на ромите. А каруците заляха градовете. Какво ще каже ДПС за това?

Нищо не може да каже.

Но за абстрактните човешки права може да проглуши света.

Нещо повече – тъкмо през тези години, когато ДПС беше пряко или косвено във властта, беше и така наречената „Десетилетка на ромското включване”. Не беше ли по-редно и правилно тази кампания да носи името „Десетилетка на ромското изключване”. Защото ромите посрещнаха началото на 21 век с живот не в Средновековието, а в първобитно-общинния строй. И вината за това на техния „защитник” ДПС е огромна.

Абстрактните права не могат да се хванат и да се пипнат. Но европейските парични потоци, отпускани за интеграция на ромите могат. Ох, бабачко, как могат само да се пипнат. В това се корени шизофренията на ДПС. Устата уж не знае какво прави ръката.

Тъй че, наместо да го „играе” съвест на епохата, по-добре щеше да е Лютви Местан да се изниже тихо-тихо по терлици от тази тема и изобщо да не припарва до нея.

Някой ще попита – а каква е връзката на този текст с литературата?

Пряка – веднага ще отвърна. Господин Местан е завършил българска филология, както и аз. И не може да ми е безразлично развитието на моя колега. Кой, ако не аз, трябва да му посочи гафовете. Кой, ако не аз, трябва да му помогне най-сетне да премине в по-горния курс – на отговорните, мислещи първо за хората и после за себе си политици. На политиците, които първо вършат работа, а после говорят.

За финал ще си позволя едно малко лирично отклонение. То е свързано с темата ДПС.

Оттогава съм нащрек.

През горещото лято на 2013 г. си позволих да напиша серия от доста остри текстове. Не щеш ли, един ден от контейнера за боклук пред нас замириса остро на леш. Оказа се, че вътре е изхвърлено мъртво куче. Нямаше да обърна кой знае какво внимание на този факт, ако при една следваща моя публикация, не се появи втори труп на мъртво куче. Скоро след това – и трети. Вече нямах избор – обадих се на 112 и им казах, че вероятно съм чел много криминални романи, но за мен това е сигнал – недей да лаеш. Казах им – може да си въобразявам, но може и да не си въобразявам.

Оттогава престанаха да изхвърлят мъртви кучета в контейнера пред нас. Но и аз си направих съответните изводи и как да кажа по местановски, „дезинтересирах” се от темата ДПС.

Ако разговорите на 112 се записват, и моят разговор от горещото лято на 2013 г. трябва да е записан някъде.

Край на лиричното отклонение.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС